Candidatura lui Pîrlog stârnește controverse; Ce spun liderii politici

Candidatura lui Pîrlog stârnește controverse; Ce spun liderii politici
Sursa: jurnal.md Foto: moldnews.md 28.03.2013 19:42
Opiniile liderilor fracţiunilor parlamentare sunt împărţite în privinţa candidaturii lui Vitalie Pîrlog la şefia Procuraturii Generale. În timp ce democraţii şi liderul PCRM susţin că este un profesionist, liberal-democraţii şi liberalii sunt categoric împotrivă.

„A lucrat pe timpul comuniştilor. Da, a fost ministru. Că nu votăm pe nimeni care a fost pe timpul comuniştilor, nu cred că este un lucru foarte plauzibil. Trebuie să vedem care e nivelul de competenţă. Nu mă exprim fiindcă nu-l cunosc îndeaproape, dar aşa parcă era un băiat simpăticuţ”, a declarat președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. 

De altă părere sunt liberal-democrații. „Este o candidatură controversată, deoarece vine dintr-o perioadă în care justiţia a fost orice, numai nu în serviciul cetăţeanului. Vom încerca să clarificăm prin ce miracol acest candidat a fost desemnat de către comisie. Comisia creată de către domnul Lupu probabil nu a fost cea mai profesionistă”, susține liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț.

La fel crede și liderul PLDM, Vlad Filat. „PLDM nu îl va susţine pe Vitalie Pîrlog la funcţia de procuror, pentru că noi am optat ca această funcţie să fie una depolitizată. Noi nu am solicitat demiterea fostului procuror general Zubco pentru ca ulterior să votăm pentru un procuror comunist”, afirmă Vlad Filat.

„Noi, fracţiunea Partidului Liberal, nu mai susţinem de azi înainte. Nu sunt deacord cu această politică de depolitizare, fiindcă depolitizarea înseamnă ca cineva să-şi promoveze întotdeauna omul lui. Noi tot timpul aducem şi punem la ferma de vaci un tractorist”, a spus și Mihai Ghimpu, la rândul său.

De cealaltă parte, liderul PCRM îl laudă pe Pîrlog. „Îmi pare că este o persoană foarte pregătită. Opinia noastră despre dumnealui, în timpul când a fost ministru al Justiţiei, a fost foarte pozitivă. Este important cum va fi creat acest colectiv în care să activeze această persoană. Permit sau nu permit ei să fie manipulaţi de cineva?”, a spus Voronin.

Pe de altă parte, deputatul PCRM, Grigore Petrenco, are altă opinie. „Noi nu participăm în combinaţii, diferite târguri, înţelegeri. Nici cu Plahotniuc, nici cu Filat, nici cu Bonjour Maman şi avem hotărârea comitetului central al PCRM că nu votăm”, a declarat Petrenco.

Potrivit legislaţiei, pentru a fi votat, Pîrlog are nevoie de votul majorităţii deputaţilor prezenţi în sala Plenului. Candidatura lui Pârlog a fost înaintată ieri, în urma unui concurs public realizat de către o comisie creată de speakerul Marian Lupu. Din componenţa acesteia au făcut parte jurişti, experţi constituţionalişti şi reprezentanţi ai instituţiilor de stat din domeniul justiţiei.

Vitalie Pîrlog a fost ministru al Justiţiei între anii 2006-2009 când la putere se afla Partidul Comuniştilor. Între 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul funcţiei de premier, ca ulterior fotoliul să fie ocupat de Vlad Filat. Recent, în presă au fost publicate mai multe materiale potrivit cărora Vitalie Pîrlog a fost o persoană fidelă lui Vladimir Voronin. Mai mult, în prezent, acesta ar avea legături destul de strânse cu deputatul şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Presa a mai scris că Vitalie Pîrlog ar fi fost şi reprezentantul la CEDO al lui Oleg Voronin, fiul liderului comuniştilor, suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP