Cursa schiloadă a crizei politice pentru salvarea unei bănci din RM

Cursa schiloadă a crizei politice pentru salvarea unei bănci din RM
Sursa: bne.eu/Grah... Foto: jurnal.md 20.02.2013 09:39
Delapidările la scară largă descoperite în cadrul băncii moldovenești „Banca de Economii”, ce se află în proprietatea statului, înseamnă că banca se va scufunda, dacă până la sfârșitul lunii martie nu se vor lua măsuri urgente, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), dezvăluit publicului. Rivalitățile politice în cadrul guvernului de coaliție au degenerat într-un război deschis pe 11 februarie, minimizând șansele pentru identificarea unei soluții la timp.

„Situația din cadrul Băncii de Economii din Moldova (BEM) s-a deteriorat de la mijlocul anului 2009, aparent ca consecință a politicii creditare fraudulente,” se spune în proiectul aparent nefinisat al raportului întocmit de FMI în luna ianuarie și care a ajuns în mâinile presei și pe internet. „De fapt, dacă Banca Națională din Moldova nu ar fi relaxat prevederile privind activele sechestrate la 1 decembrie 2012, BEM ar fi deja insolventă și licența sa ar fi fost retrasă… În baza prevederilor esențiale relevante și în cazul lipsei de întoarcere a creditelor majore neperformante și a activelor sechestrate sau a unei injecții de capital, este de așteptat că BEM va deveni insolventă până la data de 31 martie 2013.”

O scrisoare care a ajuns de asemenea în mâinile presei la începutul lunii februarie, ce oferea detalii referitor la un audit provizoriu efectuat de către Grant Thornton, vorbește despre faptul că la sfârșitul lui septembrie 2012, BEM a încălcat regulamentele băncii naționale privind cerințele față de capitalul minim, ponderea de riscurilor adecvate în capital, procentul a zece cei mai mari creditori în portofoliul total de credite, expunerea netă la un grup de persoane care acționau în unison și suma expunerilor mari.

Atât FMI, cât și Grant Thornton a refuzat să confirme sau să infirme autenticitatea acestor documente care au ajuns în vizorul public.

O bancă socială

BEM ocupă locul șase în topul băncilor clasificate după active, deținând 13% din totalul depozitelor, dar poziția sa cheie în sistemul bancar moldovenesc este evidențiată de monopolul său în achitarea pensiilor și altor plăți sociale, datorită faptului că majoritatea acțiunilor băncii sunt în proprietatea statului și datorită rețelei sale extinse de filiale și reprezentanțe, în particular acele din sate, unde majoritatea locuitorilor țării locuiesc. BEM la fel deține depozitele la practic toate agențiile și instituțiile publice, cum ar fi spitalele și școlile, cu un total de 707 milioane lei (43,65 milioane euro) în depozite asigurate, în timp ce fondul de stat de garantare a depozitelor conține un total de doar 134 milioane lei, spune raportul FMI ajuns în mâinile presei.

Acest lucru e un dezastru datorită faptului că banca a ajuns în mijlocul unei delapidări enorme în ultimii trei ani, ceea ce amenință banca cu scufundarea sa financiară.

Potrivit rezultatelor sale declarate pentru 2012, banca a pierdut aproximativ 25 milioane de dolari în 2012 datorită creditelor neperformante, o sumă enormă pentru o bancă moldovenească și problemele băncii sunt cauzate de fraude criminale. Și Grant Thornton a scris în decembrie că descoperirea sa a fraudelor sistematice în cadrul băncii în perioada 2009 – 2012 a însemnat că nu are sens de a continua auditul băncii. Auditorii au dat detalii folosind un exemplu de credite acordate fraudulos în mod evident, atunci când aproape 10 milioane de euro au fost transferate unor companii moldovenești, gajate prin imobile inexistente. Apoi acești bani au fost transferați în conturi off-shore. „Există o probabilitate înaltă că sunt multe asemenea tranzacții,” spune raportul contabilului.

FMI-ul, în raportul său, vorbește despre „o activitate omniprezentă de creditare frauduloasă” în cadrul băncii, ce a implicat activ toate departamentele băncii de stat și în pofida faptului că au avut loc modificări în top - managementul băncii în aprilie 2012, multe persoane implicate în fraudă au rămas în pozițiile sale vechi.

Ultima picătură pentru autorități a fost faptul creșterii numărului de probe că banca a fost utilizată pentru activități de spălare a banilor, delapidați din bugetul Federației Ruse în așa-numitul „caz Magnitsky”. La 11 februarie, Moldova a devenit a șasea țară implicată în cazul notoriu de fraudă a 230 de milioane de dolari care a inclus și moartea avocatului ce lupta cu corupția, Serghei Magnitsky, atunci când el se afla în arestul autorităților ruse. Elveția, Cipru, Estonia, Letonia și Lituania investighează cazul, iar Congresul SUA anul trecut a adoptat Actul Magnitsky, care a impus înghețarea activelor și interzicerea de a intra în SUA a oricărei persoane suspectate de a avea vreun rol în moartea avocatului rus.

Potrivit raportului FMI – care pare a fi redactat de David C. Parker, un expert în închiderea băncilor în stare grea – acum există două opțiuni în fața autorităților financiare moldovenești, și alegerea între aceste opțiuni trebuie făcută în săptămânile ce urmează: sau Moldova găsește o bancă ce va prelua BEM sau recapitalizează BEM.

Raportul menționează că ambele opțiuni „vor necesita fonduri de stat semnificative care vor obliga statul să facă amendamente în bugetul său pentru anul acesta.” Dar, ceea ce este important, doar 56% este proprietate de stat, așa că o injecție de capital ar putea duce banii publici în beneficiul unor interese private obscure, sau în cazul diluării proprietății acționarilor privați, probabilitatea unor acțiuni în judecată împotriva unei recapitalizări este foarte mare. Și având aceste idei pe masă, nimeni nu înțelege până la sfârșit extinderea pierderilor băncii, „acesta ar fi un exemplu clasic de a investi bani buni pentru un scop rău,” preîntâmpină raportul, care propune mai mult găsirea unei bănci ce va prelua BEM.

Criza politică

Totuși politicul moldovenesc este ultimul care ar putea găsi o soluție bună pentru ieșirea din criza bancară, deoarece un partid din Alianța pentru Integrare Europeană – și anume Partidul Democrat – este văzut de public ca un partid de buzunar a oligarhului care este acuzat de oponenți pentru prădarea BEM și a altor bănci.

Majoritatea coaliției este dependentă de micul Partid Democrat și această poziție hotărâtoare a permis acestui partid să controleze toate instituțiile importante de drept, cum ar fi Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție. Sponsorul principal al Partidului Democrat este vicepreședintele său, considerat de unii ca fiind cel mai bogat om din Moldova, deputatul Vlad Plahotniuc, care de asemenea are o acoperire media serioasă datorită faptului că este proprietarul unor posturi TV.

Astfel criza crescândă la BEM a împins coaliția într-o criză profundă. „Astăzi, suntem martorii unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane obscure, care și-a cumpărat un loc în politica, iar acum vrea să cumpere țara”, a declarat Prim Ministrul, Vlad Filat, într-o adresare TV la 13 februarie 2013, anunțând că el scoate Partidul Liberal Democrat (PLDM) în afara acordului de coaliție. „Pentru el astfel de noțiuni ca „statul de drept”, „democrație”, „integrare europeană”, „bunăstarea cetățenilor” sunt doar cuvinte fără de sens… Va declar cu toată responsabilitatea ca nu mă interesează o persoana sau alta sau identitățile cuiva: Mă preocupă sistemul criminal construit de unii.”

Și în asemenea mod nemaipomenitul s-a întâmplat: partidul lui Filat a ajuns să negocieze cu inamicii săi cei mai mari, opoziția reprezentată de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. În rezultat, două cele mai mari partide din Parlament au votat împreună la sesiunea de debut a Parlamentului din 15 februarie 2013 pentru a aboli poziția de prim-vicepreședinte al Parlamentului – deținută de Plahotniuc – care a și avut loc, chiar în cazul care partenerul al doilea din coaliție, Partidul Liberal, s-a abținut de la vot.

Plahotniuc nu s-a pierdut și a dat replica. În aceeași săptămână, Centru Național Anticorupție, șeful căreia este candidatul numit conform algoritmului de către Partidul Democrat, a anunțat dosare împotriva a trei aliați a lui Filat din Guvern – Ministrul Finanțelor, Ministrul Sănătății și Ministrul Culturii. La 15 februarie, în ziua crucială a votului privind abolirea poziției lui Plahotniuc, ofițerii anticorupție într-o operațiune specială au reținut și înaintat învinuiri contra șefului serviciului fiscal, la fel au intrat în forță în clădiri guvernamentale, menționând că operațiunea este o parte a unei campanii anti-corupție.

Motivul oficial pentru începerea ostilităților între doi foști aliați este așa-numitul scandal „Vânătoarea din Pădurea Domnească”: un grup de vânători de Crăciun au organizat o vânătoare într-o rezervație naturală, la care au participat oficiali de top, cum ar fi fostul Procuror General, o persoană numită de Plahotniuc, Valeriu Zubco, care a reușit din neatenție să împuște unul din oamenii săi, tânărul om de afaceri, Sorin Paciu. Persoane cu influență apoi au încercat fără succes să ascundă fapta, și scandalul care a urmat a permis lui Filat să obțină dimisia lui Zubco în ianuarie – ceea ce a fost văzut ca o lovitură de grație pentru puterea lui Plahotniuc.

Primul semn de control slăbit a lui Plahotniuc asupra Procuraturii Generale a fost anunțarea anchetei penale împotriva fostului director general aș BEM, Grigore Gacikevici, pentru fraudă în data de 8 februarie. Gacikevici a fost concediat din bancă în aprilie 2012. Și analiștii presupun contextul care a pus punct răbdării lui Filat și întoarcerii sale împotriva lui Plahotniuc după trei ani de tolerarea a activității sale nu a fost „vânătoarea din Pădurea Domnească”, dar situația de criza de la BEM, aflată în proprietate de stat.

Criticii lui Plahotniuc pretind, și au acumulat probe pentru aceasta, că oligarhul a organizat atacuri raider în sistemul bancar scăpând de orice pedepse în decursul ultimilor trei ani, fiind protejat prin controlul său asupra procurorului general și ofițerilor anticorupție și a fost ajutat de influența sa asupra blocului economic din cadrul Guvernului și a Băncii Naționale din Moldova.

Chiar dacă nu există probe pentru a documenta relația între Plahotniuc și frauda de la BEM, banca figura în 2010 și 2011 ca una din băncile unde acționarii minoritari au fost expropriați de decizii judecătorești dubioase din Moldova și acțiunile expropriate au fost transferate în beneficiul unor companii nerezidente, în mare parte în Regatul Unit. În cazul unei din băncile afectate, Victoriabank, organele de drept din Londra au demonstrat cu certitudine că Plahotniuc este deja beneficiarul final a companiei fantomă din Regatul Unit, care avea în proprietate pachetul de acțiuni expropriate. Plahotniuc spune că documentele din Regatul Unit ce poartă numele său sunt false. Dar se pare că imediat după atacurile raider sume mari de bani au fost scoase din băncile atacate.

În mod paradoxal, totuși, se pare că seriozitatea situației de la BEM este de așa natură că Filat și aliații săi din Guvern de fapt neagă starea excepțională de la bancă, pentru a evita panica care ar putea genera un dezastru pentru întreaga economie fragilă a țării. Partidul și mass-media lui Plahotniuc, invers, generează panică în ceea ce ține de BEM, difuzând raportul FMI și auditul, si solicită o investigație parlamentară. Acest fapt l-a făcut pe Filat, în adresarea sa națiunii, să vorbească despre o „campanie murdară” care este îndreptată împotriva băncii, care a fost creată pentru a distrage atenția de la „Vânătoarea din Pădurea Domnească”. Într-un interviu televizat, Filat a spus că el nu a văzut vreodată raportul FMI.

Deci, Filat este într-o poziție de neinvidiat când are de spălat imaginea băncii în fața publicului referitor la situația excepțională de la BEM, un fapt care este utilizat de Plahotniuc pentru a da vina pe Filat, și în așa fel șantajând Guvernul privind situația de fraudă care e foarte posibil el ar trebui să fie suspectat sau poate care chiar el a creat-o.

În același timp, viitorul coaliției de guvernământ care va intra într-o nouă sesiune a Parlamentului arată foarte pesimist, după ce comuniștii și liberal democrații lui Filat au dat mâna săptămâna trecută. Filat a chemat la negocierea unui nou acord de coaliție, dar poate fi forțat să meargă înainte cu un Guvern susținut de minoritate pentru a evita alegeri anticipate. Asul lui Filat este nivelul înalt de suport oferit lui de către UE și instituțiile financiare internaționale, care vorbeau despre Moldova ca despre o istorie de succes de implementare a reformelor, care se mișcă încet dar sigur spre semnarea unui acord de asociere. Filat a discutat criza politică cu Comisarul European, Stefan Fule și cu Premierul polonez, Donald Tusk la 14 februarie la telefon, potrivit agențiilor de știri.

Dar Plahotniuc la fel ar putea cere un fel de suport internațional la 15 februarie la apariția sa în Parlament: el a prezentat documente care după spusele sale confirmă că oficiul Interpol din Italia nu l-a pus sub urmărire ca membru a unui grup organizat criminal, așa cum sugerau documentele și declarațiile Ministrului de Interne.

Graham Stack din Berlin

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP