Concernul lui Stati a dat în judecată Kazahstanul

Concernul lui Stati a dat în judecată Kazahstanul
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.09.2010 12:19
Grupul „Ascom” care aparține miliardarului moldovean, Anatol Stati, a dat în judecată guvernul din Kazahstan pentru exproprierea ilegală a proprietăților. O cerere în acest sens a fost depusă astăzi la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, potrivit dailyfinance.com.

„Ascom”,  care operează în Kazahstan afaceri în domeniul petrolului, se plânge că, începând cu anul 2008, a fost supus unei campanii sistematice de hărţuire de către statul kazah. Potrivit conducerii, guvernul a anulat ilegal contractele de exploatare a subsolului deținute de companiile din cadrul grupului, Ascom, KPM şi TNG. În cele din urmă i-au fost confiscate ilegal toate activele care acum sunt operate de compania de stat KazMunayGas.

În toată această perioadă grupului „Ascom” i-au fost impuse amenzi penale şi evaluări de impozitare de peste 220 milioane de dolari SUA. Totodată, unul dintre managerii întreprinderilor a fost trimis neîntemeiat în închisoare pentru că a explorat conducta principală fără licenţă.

Și președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost acționat în judecată de către președintele ASCOM Group, Anatol Stati, încă în aprilie 2010, pentru o scrisoare pe care Vladimir Voronin ar fi expediat-o preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Stati consideră că anume această scrisoare, care conținea informații eronate despre „pericolele” şi „problemele” pe care companiile lui Stati le-ar putea aduce statului kazah, a provocat campania de hărțuire care a păgubit omul de afaceri moldovean cu 1 miliard 550 de milioane de dolari SUA.

ASCOM Group este o societate din Republica Moldova, creată în 1994. La ora actuală, grupul condus de basarabeanul Anatol Stati are afaceri cu petrol în Kazahstan, Sudanul de Nord, Irak. În Republica Moldova, Anatol Stati are companii în domeniul agriculturii, textilelor, în sectorul imobiliar, etc.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP