Vladimir Voronin a fost acționat în judecată de către Anatol Stati

Vladimir Voronin a fost acționat în judecată de către Anatol Stati
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.07.2010 16:10
Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost acționat în judecată de către președintele ASCOM Group, Anatol Stati.

Consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, a precizat, pentru Jurnal.md, că acționarea în instanță a avut loc în baza a două cazuri. „În prima situație este vorba de scrisoarea defăimătoare pe care a expediat-o Vladimir Voronin președintelui kazah în legătură cu Anatol Stati și prin care au fost aduse prejudicii unui antreprenor autohton, în cazul nostru fiind vorba de ASCOM. În al doilea caz, este vorba de un contract care trebuia să fie semnat în 2006, și în urma căruia urma ASCOM să livreze gaz la un preț de 77$. Acest contract nu a fost semnat, deși ajunsese pe ultima sută de metri. Avem informații precum că Vladimir Voronin a influențat anularea semnării contractului”, a explicat consilierul lui Stati.

Acum câteva săptămâni, în cadrul unui interviu pentru Timpul, miliardarul Anatol Stati declara: „Sunt sigur de faptul că scrisoarea defăimătoare privind persoana mea, trimisă de Voronin în Kazahstan, a urmărit scopul discreditării noastre şi eliminării de pe piaţa kazahă. Este o acţiune săvârşită cu exces de putere şi în niciun caz nu reprezintă un act de drept juridic”.

În acest sens, Anatol Stati a adresat procurorului general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, un demers prin care cere tragerea la răspundere a celor care au încercat să-i preia afacerea din Kazahstan, dar și „să se autosesizeze pe marginea faptelor scoase în evidenţă şi să pornească urmărire penală pe fapta săvârşită de Vladimir Voronin, cu atragerea la răspunderea stabilită”.

„Nu pretind niciun ban, nu vreau despăgubiri. Vreau ca cei care se fac vinovaţi de denigrarea imaginii mele, de distrugerea afacerii mele, dar mai ales de faptul că cetăţenii RM sunt în continuare aduşi la limita sărăciei prin aceste preţuri exorbitante la gazele naturale, să fie pedepsiţi. Înainte de toate, Voronin”, a declarat Stati, pentru Timpul de dimineață.

Ulterior, Procuratura Generală i-a trimis lui Anatol Stati o scrisoare prin care l-a informat că sesizarea sa a fost examinată şi că în privința foştilor factori de conducere, care au săvârșit acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, a fost pornită o cauză penală.

Solicitat de Jurnal.md, juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a menționat că nu deține nicio informație privind acționarea în judecată a lui Vladimir Voronin.

Mai multe detalii vor fi prezentate de către reprezentanții ASCOM, în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc mâine dimineață.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP