Potrivit Moldovagaz, contractele de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova, semnate cu Gazprom, sunt valabile până la finele anului 2019.

„La adresa Moldovagaz nu a parvenit nicio înştiinţare din partea Gazprom cu privire la eventuala sistare a  furnizării gazelor naturale către Republica Moldova sau careva schimbări în contractul existent”, comunică operatorul.

Astfel, sistemul de gaze al Republicii Moldova ar funcţiona în regim normal, iar „Moldovagaz va asigura şi în continuare furnizarea fiabilă a gazelor naturale către consumatorii finali”.

Livrările de gaz natural din Rusia către Ucraina ar fi trebui să fie reluate joi, în urma unei decizii luată de un tribunal în scopul de a pune capăt unui conflict de doi ani. Instanţa de arbitraj de la Stockholm a decis că Moscova trebuie să reia livrările de gaze naturale către Ucraina, întrerupte în urma anexării Crimeii de Rusia.

Cu toate acestea, Gazprom a refuzat să reia livrările, anunţând astăzi că a iniţiat procedura de anulare a contractelor de tranzit şi de cumpărare a gazelor naturale, semnate cu cu „Naftogaz Ukrainî”. Şeful Gazprom, Alexei Miller, a acuzat Instanţa de arbitraj de la Stockholm de duble standarde, afirmând că prin decizia luată obligă compania pe care o conduce să soluţioneze problemele economice ale Ucrainei, informează Unian.

Din cauza temperaturilor extrem de joase, guvernul ucrainean a anunţat vineri că va lua măsuri pentru reducerea consumului de gaze.

Pe lângă închiderea şcolilor, autorităţile de la Kiev au cerut companiilor ucrainene să reducă ritmul de activitate pentru a putea economisii gazele naturale, iar termocentralelor li s-a cerut trecerea de pe gaze pe păcură.