„Luni am primit o scrisoare de la ANRE prin care suntem informaţi că vom avea răspuns la aceste întrebări pe 30 martie, iar pentru vineri planifică deja şedinţa de aprobare a tarifelor. Care este intenţia de a aproba tarifele înainte de a primi informaţia, lipsindu-ne de posibilitatea de a formula propuneri cu privire la tarif? Sunt chestii tehnice care afectează în mod substanţial facturile. Ni se promite că le vom obţine după ce va fi adoptat tariful, dar care va fi restul? Solicităm agenţiei să nu transforme şedinţa de mâine în una cu caracter formal”, a declarat Victor Parlicov.

„Sunt necesare consultări în urma cărora noi să intrăm în esenţa acestor prevederi. Este nevoie ca societatea civilă să participe direct în discutarea costurilor şi modul cum sunt aprobate tarifele. Contează transparenţa, dar la fel contează participarea documentată şi în cunoştinţă de cauză a experţilor energetici”, a adăugat Dionis Cenuşă.

​„Până nu avem aceste răspunsuri nu putem să spune cu cât trebuie să fie revizuit tariful. Am făcut estimări doar în legătură cu preţul de import al gazului, care reprezintă 75 la sută în structura tarifului. Ţinând cont de acesta, tariful trebuie să scadă cu 30%”, a spus şi Sergiu Tofilat.

Mai exact, experţii cer ANRE informaţii detaliate despre devierile tarifare înregistrate în ultimii ani, dar şi despre pierderile de gaze în reţelele de distribuţie. „Aceste pierderi au rămas la acelaşi nivel, deşi se anunţă că au fost făcute investiţii care să reducă aceste pierderi”, a spus Tofilat.

Totodată, nu este clar de ce veniturile din tranzitul de gaze se împarte proporţional între malul drept al Nistrului şi regiunea transnistreană, pe când costurile trebuie să ţină cont de lungimea reţelei. Experţii spun că aceste venituri ar trebui să fie împărţite 71% pentru malul drept al Nistrului, iar 29%  - pentru partea transnistreană. „Este vorba de 300 de milioane de lei anual. Aceste venituri ar trebui să ne revină nouă, ceea ce ar reduce tariful la gaz cu 6 la sută”, a spus Tudor Şoitu. „În mai 2000, costurile regiunii transnistrene pentru întreţinerea sistemului de gaz au fost majorate artificial de până la 18 ori. Guvernul RM nu ţine cont de interesele noastre şi abuziv oferă Transnistriei venituri suplimentare”, a adăugat Sergiu Tofilat. 

Precizăm că, în timp ce experţii independenţi spun că gazele ar trebui să se ieftinească cu 34 la sută, ANRE a prezentat un calcul din care reiese o ieftinire de doar 20 la sută. La rândul său, administraţia companiei Moldovagaz solicită o reducere de doar 11 la sută.