Schema a fost deconspirată de reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr, care au solicitat astăzi, într-o conferinţă de presă, înregistrarea de urgenţă şi evaluarea tuturor terenurilor publice neidentificate până în prezent cu delimitarea clară a proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale de cea centrală.

Potrivit Platformei DA, în prezent în Moldova sunt atestate 442,8 mii de ha - proprietate publică centrală şi 706,3 mii de ha – proprietate a unităţilor administrativ-teritoriale, dintre care doar 25,9% din terenuri - proprietate publică centrală şi 15,9% - proprietate a autorităţilor locale sunt identificate şi înregistrate în Registrul bunurilor imobiliare, situaţie atestată în rapoartele Curţii de Conturi.

„Gravitatea situaţiei constă şi în faptul că terenurile neînregistrate nu pot fi transmise oficial şi transparent în locaţiune sau arendă şi pentru ele nu pot fi calculate impozite pe bunurile imobiliare în modul prevăzut de lege. În aceste condiţii bugetul de stat şi bugetele locale pierd anual miliarde de lei, care adesea ajung în buzunarele unor grupuri de interese, apropiate puterii. Tocmai pentru a comite nestingherit aceste şi multe alte abuzuri guvernarea nu permite în mod premeditat crearea unei baze financiare solide pentru descentralizarea ţării. Mai mult decât atât, în asemenea circumstanţe create artificial, înfloreşte şi fenomenul construcţiilor neautorizate, soldat cu ratarea la buget a altor miliarde de lei”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„84 la sută dintre terenurile unităţilor administrativ-teritoriale şi 74 la sută din terenurile publice nu sunt identificate şi înregistrate. Sunt nişte cifre groaznice. Aproximativ 900 de mii de hectare agricole, proprietate publică, nu sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobiliare. Dacă e să calculăm un minim de 10 mii de lei plata pentru arendă pentru fiecare hectar din aceste terenuri care sunt proprietate publică, am obţine 9 miliarde de lei ratate. Pentru a majora toate pensiile până la minimul de existenţă este nevoie anual de 2 miliarde de lei”, a adăugat vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

„Avem informaţie că unele terenuri neînregistrate au devenit marfă de schimb pentru cei care vor să devină părtaşi ai PD. Ieri am avut în vizită doi tineri din Căuşeni care, având titlurile unor terenuri, au fost deposedaţi în mod fraudulos de ele. Ulterior, aceste terenuri au fost preluate de nişte reprezentanţi susţinători ai PD”, a spus şi secretarul general al partidului, Chiril Moţpan.

Reprezentanţii Platformei DA spun că soluţionarea acestei probleme nu necesită decât de o bugetare nesemnificativă şi operare tehnică digitală.

„Cerem Guvernului, puterii actuale să dea dovadă de voinţă politică în vederea eradicării fenomenului schemelor criminale, pentru a nu rămâne şi în continuare complice la ilegalităţile comise. În caz contrar, Platforma Demnitate şi Adevăr se angajează ferm ca după preluarea puterii să asigure în foarte scurt timp înregistrarea şi evaluarea tuturor terenurilor publice neidentificate până în prezent cu delimitarea clară a proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale de cea centrală”, a mai spus membrii Platformei DA.

În opinia partidului, această acţiune va consolida esenţial autonomia financiară a autorităţilor publice locale, va micşora considerabil procesul de acaparare ilicită a terenurilor şi va reduce simţitor corupţia în cadrul administraţiei publice centrale şi locale. Reprezentanţii PD nu au comentat deocamdată acuzaţiile lansate.