În cadrul dezbaterilor asupra moţiunii care au durat trei ore, Chiril Gaburici a răspuns la întrebările deputaţilor. Fostul premier a fost solicitat printre altele să-şi justifice decizia luată în 2015, privind garanţiile de stat acordate BNM pentru creditarea celor trei bănci aduse la faliment şi care ulterior au fost transformate în datorie de stat.

„Decizia nu a fost luată de mine, ci de Comitetul de Stabilitate Financiară în urma prezentării de către BNM a situaţiei de la cele trei bănci. Aveau datorii la un milion faţă de cetăţeni. Neacordând acest suport, imaginaţi-vă ce era să se întâmple. Băbuţele care pun acei bani în cont, pentru că era vorba mai mult de Banca de Economii, urmau să se trezească dimineaţa că banii nu mai sunt şi nu îi vor mai obţine. Putea se să transforme totul într-o criză socială”, a declarat Chiril Gaburici.

„A fost o decizie bună pentru acel moment. Alta e ce s a întâmplat cu băncile până atunci”, a adăugat fostul premier.

Amintim că pe 27 martie 2015, Guvernul condus atunci de Chiril Gaburici, în cadrul unei şedinţe secrete, a oferit garanţii de stat pentru un credit de 5,34 miliarde de lei  celor trei bănci aduse la faliment, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Asta după ce, în septembrie 2014, Guvernul condus de Leancă a votat posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. Ulterior, pe 13 noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.

Ulterior, suma totală de 13 miliarde 583,7 milioane de lei a fost transformată în datorie de stat pe care cetăţenii RM trebuie să o întoarcă în următorii 25 de ani.