Este foarte uşor să facem greşeli aşa că este mai bine să fim informaţi şi să ne gândim de două ori înainte de a face schimbări majore.

Iată care sunt cinci dintre cele mai comune greşeli financiare cu care se confruntă majoritatea oamenilor, potrivit Business Insider:

 1. Să faci imediat o achiziţie costisitoare

Nu te grăbi să îţi cumperi imediat lucruri costisitoare precum o maşină sau o casă. Aşteaptă să vezi cât înseamnă mărirea de salariu în comparaţie cu veniturile tale lunare precedente şi fă cercetări în legătură cu toate costurile asociate cu orice ai vrea să achiziţionezi. Abia după aceea poţi să-ţi dai seama dacă îţi permiţi sau nu lucrurile respective.

 2. Să-ţi prelungeşti creditul

Se spune că oamenii tind să-şi facă un credit la bancă atunci când nu au suficienţi bani. Cu toate acestea, comportamentul cel mai comun surprinde faptul că oamneii îşi iau un credit mai mare atunci când veniturile lor cresc. Aceştia consideră că dacă câştigă mai mulţi bani pe lună îşi vor permite să plătească o rată mai mare la bancă sau să îşi prelungească perioada creditului. Să-ţi măreşti datoriile şi mai mult nu este o soluţie bună pe termen lung.

3. Să nu economiseşti pentru pensie sau pentru urgenţe

Noul job sau mărirea de salariu ne trimit câteva semnale pe care nu tot timpul le şi înţelegem. Credem că dacă avem mai mulţi bani şi apare vreo urgenţă ne vom descurca, dar dacă nu vom economisi, viitorul nu o să mai arate aşa de bine. Oamenii preferă să trăiască în prezent fără să se gândească şi la viitor. Conturile de economii sau cele de pensii sunt o soluţie eficientă pentru a economisi. Astfel, dacă vreodată vei vrea să-ţi dai demisia sau să-ţi deschizi o afacere proprie vei avea o bază de unde să porneşti.

4. Să nu acorzi atenţie taxelor fiscale

Este important să calculezi ceea ce înseamnă majorarea veniturilor pentru impozitele tale. S-ar putea să realizezi că mărirea de salariu vine la pachet cu taxe suplimentare pe care trebuie să le iei în considerare. Este important să ştii ceea ce te aşteaptă înainte ca contabilul tău să-ţi dea veşti neplăcute. Aceasta te va ajuta să ştii cât să economiseşti în fiecare lună pentru a acoperii costurile aferente.

5. Să nu-ţi verifici bugetul personal

Pentru a-ţi gestiona în mod corespunzător finanţele, este necesare să-ţi revizuieşti bugetul. Este indicat să faci acest lucru de fiecare dată când fluxul veniturilor tale se modifică. Dacă nu ţi-ai pus în ordine bugetul personal până acum, acesta este momentul perfect să începi. Un buget nu este o ameninţare, ci un cadou pe care ţi-l faci singur.