Carburanţii se scumpesc din nou! Preţul benzinei trece de 18 lei, iar cel al motorinei - de 16 lei

Carburanţii se scumpesc din nou! Preţul benzinei trece de 18 lei, iar cel al motorinei - de 16 lei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.01.2018 13:34
Anul nou începe cu scumpiri care îi va bate la buzunar pe şoferii moldoveni. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat astăzi noile preţuri plafon de comercializare a carburanţilor, care vor fi în vigoare începând de mâine şi până pe 23 ianuarie.

Astfel, ​un litru de benzină va putea fi vândut cu cel mult 18 lei şi 22 de bani, cu 68 de bani mai mult faţă de până acum. Motorina se scumpeşte cu 60 de bani şi va costa maximum 16 lei şi 32 de bani.

Precizăm că petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI