Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Pavel Filip, după ce acum o săptămână un grup de membri şi simpatizanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au organizat un flashmob la sediul ANRE în cadrul căruia au cerut reducerea tarifelor. Totodată, anterior şi  Platforma Demnitate şi Adevăr a cerut ANRE să stabilească tarife corecte la curent şi gaz pentru consumatorii finali.

Potrivit experţilor din domeniul energetic, cetăţenii plătesc pentru gazul natural cu aproape 30 la sută mai mult decât ar trebui. Asta în condiţiile în care preţul de import din Rusia este în continuă scădere, iar ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani.

„Este un subiect abordat cu mult populism de către unii. Ştiu că e an electoral, iar opoziţia vrea să exploateze orice informaţie pe care o aude. De asta vin astăzi cu aceste date, nu-mi doresc manipularea opiniei publice”, a comentat Filip protestul de la ANRE.

Acesta a adăugat că au fost mai multe discuţii cu Ministerul Economiei şi Infrastructurii, care reprezintă statul în societatea Moldovagaz. Decizia privind o eventuală reducere a tarifelor urmează să fie luată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Anterior mai mulţi experţi în energetică au declarat într-o conferinţă de presă că suma pe care consumatorii o achită în plus către MoldovaGaz se majorează în medie cu 85 de milioane de lei lunar. Motivul: la indicaţia Partidului Democrat, ANRE ar menţine tariful şi i-ar obliga pe consumatori să plătească mai mult, pentru ca în toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare, să aprobe o reducere.