„Nu există scuze să vorbeşti despre alte lucruri din altă parte când ai butonul roşu la CNA dezactivat în 2011, în plină situaţie de furt bancar, printr-o modificare într-o lege făcută de un deputat cu interes în mediul bancar. Sunt toate stenogramele care indică şi cine este acest deputat – este vorba de deputatul Guma, deputatul care a venit cu acea iniţiativă şi a dezactivat butonul roşu”, a menţionat Veaceslav Negruţa în cadrul emisiunii „Politica” de la TV 8.

„Chiar dacă a fost dezactivat butonul roşu, instituţia statului putea să intervină şi să oprească acele tranzacţii de miliarde. Butonul a fost reactivat în 2014”, a adăugat expertul.

Amintim că fostul deputat PD Valeriu Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în România, în aprilie 2013, pentru dare de mită. Decizia a fost pronunţată de instanţa supremă a statului român.

Fostul deputat democrat nu a făcut însă nici o zi de închisoare în România, iar instanţele din Moldova au decis că Valeriu Guma nu poate sta în detenţie pentru că, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”.