Carburanţii se scumpesc a doua oară de la începutul anului: Cât va costa mâine benzina şi motorina

Carburanţii se scumpesc a doua oară de la începutul anului: Cât va costa mâine benzina şi motorina
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 23.01.2018 13:35
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică măreşte din nou preţurile plafon pentru comercializarea carburanţilor. De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu 25 de bani, iar pentru motorină - cu 19 bani. Este deja a doua scumpire operată de la începutul anului.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 18 lei şi 47 de bani, iar pentru motorină - 16 lei şi 51 de bani. Acestea vor fi valabile în perioada 24 ianuarie - 6 februarie.

În această perioadă, petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI