Aceasta pentru că aplicarea prevederilor ce interzic importul, comercializarea, precum şi distribuirea gratuită cu titlu de ajutor umanitar a anumitor categorii de măfuri second-hand, în condiţiile legislaţiei în vigoare, "este dificilă, atât din punct de vedere social cât şi economic", susţine instituţia.

De ce jucăriile şi încălţămintea second-hand pot fi vândute în pieţe

Acest fapt a fost sesizat şi de către agenţii economici din domeniu. Astfel în prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar, al încălţămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite şi al hainelor pentru copiii de până la 3 ani. La fel este interzisă comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

În acelaşi timp se constată că încălţămintea uzată, unele categorii de jucării, precum şi hainele pentru copii, urmare a operaţiunilor de spălare, dezinfecţie şi dezinsecţie nu pot reprezenta risc pentru sănătatea şi viaţa populaţiei, fapt confirmat prin certificate/avize corespunzătoare, scrie Mold-street.

„Dimpotrivă, datorită preţului scăzut în comparaţie cu cel al produselor noi, soluţionează probleme de ordin economic la achiziţionarea acestora”, constată specialiştii de la Ministerul Economiei.

Totodată, autorităţile susţin că pieţele comerciale „sunt invadate de mărfuri care la moment cad sub interdicţia stabilită de Guvern, iar acest fapt ne indică existenţa unui sector foarte vulnerabil şi sensibil la contrabandă şi evaziuni fiscale”.