„Una din cele mai nereuşite propuneri ale preşedintelui Dodon ţine de majorarea TVA pentru agricultori până la 20%. Ar fi o lovitură fatală pentru sectorul agrar. Marea majoritatea producătorilor agricoli, care activează legal, se menţin la linia de plutire datorită existenţei cotei reduse de TVA. Majorarea TVA inevitabil duce la creşterea poverii fiscale pentru fermieri. În condiţiile existenţei cotei de 8% pentru agricultorii, practic, nu apare TVA spre plată la comercializarea producţiei agricole sau apar sumele nesemnificative. Doar aşa producătorii agricoli rezistă în condiţiile preţurilor mici la producţia agricolă, stabilite în Moldova de către un grup îngust de intermediari. Dacă TVA va fi majorat până la 20%, atunci antreprenorii agricoli vor fi nevoiţi să achite sumele semnificative pentru TVA la comercializarea producţiei agricole fără că să aibă posibilitatea să majoreze preţurile producţiei agricole”, a explicat Alexandru Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari spune că practicile aplicate de autorităţile din RM nu există în nicio ţară din lume, adăugând că toate iniţiativele legislative privind sectorul agricol din alte ţări sunt în favoarea fermierilor, dar nu defavoarea lor.

„Restituirea TVA în cinci zile este o invenţie moldovenească din timpurile Guvernelor Tarlev şi Greceanîi, preluată mai apoi de Guvernul Filat-2. Nicăieri în lume nu există asemenea schemă. În Ucraina, de exemplu, timp de 17 ani a existat sistemul calculării TVA pentru agricultori fără încasarea acestuia. A fost o sursă importantă pentru dezvoltarea sectorului agrar”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

„Amintesc despre toamna anului 2009, atunci când a plecat  Guvernul Greceanîî, în care domnul Dodon a ocupat funcţia de prim-viceprim-ministru. Atunci datoriile la restituirea TVA pentru agricultori au constituit circa 300 milioane de lei, bani pe care fermierii i-au aşteptat un an. La fel de defectuos a funcţionat şi mecanismul restituirii TVA producătorilor agricoli în perioada 2012-2013. Puteţi să vorbiţi cu sute de agricultori, ei vor confirma că doar revenirea la TVAde 8%, în 2014, a salvat agricultura de la o catastrofă definitivă”, a mai spus Alexandru Slusari.