Documentul certifică elaborarea documentaţiei de proiect pentru lucrările de utilitate publică de interes naţional a construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău, planificate pe teritoriul raioanelor Ungheni, Nisporeni, Călăraşi, Străşeni şi municipiul Chişinău.  

Lucrările de construcţie a conductei vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi finalizate în anul 2019, anunţă Ministerul Economiei.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părţi de conexiune Iaşi – Ungheni, dată în exploatare în 2014. Gazoductul Iaşi-Ungheni are o lungime de 43 km din care 10,4 km pe teritoriul Republicii Moldov, investiţia fiind de 26,5 milioane euro, circa 80% din cost fiind acoperit de partea română şi UE, iar restul de Moldova.

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) oferă un pachet de finanţare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcţia Ungheni – Chişinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane de euro fiecare, iar UE - un grant de 10 milioane de euro.