Capacităţi de rafinare de cel puţin 3,6 milioane barili pe zi sunt offline în statele Texas şi Louisiana, adică o cincime din capacitatea totală de rafinare a SUA, estimează Reuters, pe baza informaţiilor trimise de companii. În plus, repornirea rafinăriilor poate dura cel puţin o săptămână, în cele mai bune condiţii.

Din cauza diminuării producţiei de combustibili, marile conducte care transportă benzină, motorină şi combustibili pentru avioane au început şi ele să îşi ajusteze livrările sau chiar să închidă unele linii din lipsă de produse. Cotaţiile futures la benzină în SUA au crescut cu 4%, până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Coasta Golfului Mexic este regiunea unde este concentrată aproape jumătate din capacitatea de rafinare a SUA, cu 5,6 milioane barili pe zi în Texas şi 3,3 milioane barili pe zi în Louisiana.

Analiştii se aşteaptă ca şi alte rafinării să fie închise în condiţiile în care nivelul precipitaţiilor în Texas a ajuns la 1,2 metri. În consecinţă, preţul combustibililor ar urma să continue să crească pe măsură ce capacitatea de rafinare rămâne la un nivel redus iar conductele de transport nu sunt aprovizionate. Explorer Pipeline, care se întinde între Texas şi Chicago, va închide două linii începând de miercuri dimineaţa.

Zona de nord-est a SUA resimte deja diminuarea ofertei. Philadelphia Energy Solutions, cea mai mare companie de rafinare din regiune, a anunţat că a vândut deja toate benzină obişnuită de care dispunea ca urmare a creşterii cererii.

"Harvey va creşte preţul produselor rafinate în întreaga ţară, afectând cererea, în special în luna septembrie", au apreciat analiştii de la Barclays.

Preţul de vânzare cu amănuntul al benzinei a început deja să crească, preţul mediu de vânzare al unui gallon (un galon este echivalent cu 3,78 litri) de benzină urcând cu un cent până la 2,38 dolari la nivel naţional, în vreme ce în Texas preţul mediu al benzinei a crescut cu doi cenţi până la 2,19 dolari per gallon.

Houston este zona cea mai afectată de inundaţiile catastrofale provocate de trecerea uraganului Harvey, soldate deja cu moartea a zece persoane şi mii de sinistraţi în sud-estul Texasului.