Experţii consideră că această întârziere este una nejustificată şi o califică drept o tentativă de tatonare a terenului pentru a închide accesul la această informaţie de interes public.

„Republica Moldova s-a obligat în cadrul mai multor foruri internaţionale, dar şi prin aprobarea unui şir de acte normative, să respecte principiile datelor guvernamentale deschise, iar partenerii de dezvoltare au oferit susţinere financiară generoasă pentru a asigura transparenţa procesului decizional şi accesul la informaţie. Devierea de la obligaţiunile asumate şi demontarea unor reforme din acest domeniu ar însemna, automat, compromiterea eficienţei asistenţei externe deja asimilate de Republica Moldova”, se spune în solicitare.

Totodată, experţii de la CRM spun că acesta nu este un incident izolat şi că tentative de a îngrădi accesul la informaţie sunt observate periodic din partea mai multor instituţii ale statului, inclusiv a celor subordinate Guvernului.

„Acest comportament divulgă o viziune incompatibilă cu o politică a statului ce ţinteşte eliminarea corupţiei, Or, transparenţa este cel mai ieftin şi eficient mod de a descuraja şi preveni corupţia, iar obscuritatea şi barierele din calea accesului la informaţie sunt condiţii ce favorizează practicile corupte şi conflictele de interese”, atenţionează experţii.

Primul set de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova a fost publicat acum doi ani. Progresul la acest capitol a fost unul lent din cauza rezistenţei din partea mai multor instituţii ale statului. 

Registrul conţine informaţie privind numele fondatorilor companiilor înregistrate în Republica Moldova.