Sfaturi pentru fermierii moldoveni care vor să ajungă pe piaţa europeană

Sfaturi pentru fermierii moldoveni care vor să ajungă pe piaţa europeană
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 23.08.2017 20:07
Fermierii moldoveni care vor să ajungă pe piaţa europeană nu ar trebui să se concentreze pe afaceri complicate şi produse care trebuie să respecte o listă lungă de rigori. Ar putea, în schimb, să exporte produse agricole de nişă, pentru care există un deficit şi, respectiv, o cerere mare. Este unul dintre sfaturile date de şeful proiectului de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, Philip Santens, agricultorilor moldoveni. 

Philip Santens le-a oferit o serie de recomandări fermierilor moldoveni în cadrul conferinţei prilejuite de finalizarea proiectului Uniunii Europene "Asistenţă tehnică pentru implementarea DCFTA. Rezultate obţinute pe parcursul a doi ani de activitate".

Şeful proiectului de implementare a Acordului de Liber Schimb a vorbit şi despre exportul merelor moldoveneşti în Uniunea Europeană. Potrivit lui Philip Santens, cele mai multe supermarketuri occidentale impun peste 70 de caracteristici, pe care merele trebuie să le respecte pentru a fi puse în vânzare, iar la fiecare lot sunt admise doar câte patru derogări de la aceste rigori. Chiar şi aşa, merele noastre ar avea un avantaj faţă de fructele din alte ţări, inclusiv faţă de cele din Polonia, care la modul general sunt mai competitive.

Precizăm că proiectul de implementare a Acordului de Liber Schimb a avut o durată de 41 de luni şi un buget de 2,8 milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

La conferinţa de astăzi a fost prezent şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care a declarat că, în acestă perioadă, cota exporturilor moldoveneşti pe piaţa europeană a urcat până la 65 la sută. Totodată, 1.600 de întreprinderi mici şi mijlocii au primit bani europeni, ceea ce dus la crearea a 2.000 de locuri de muncă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI