Moldovenii care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii şi prestaţii sociale din acest stat

Moldovenii care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii şi prestaţii sociale din acest stat
Sursa: jurnal.md Foto: dw.com 23.08.2017 15:41
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc legal în Germania vor beneficia de pensii şi prestaţii sociale din acest stat. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Germania.

Concetăţenii noştri vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş, pensii de dizabilitate determinată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

Totodată, pe perioada de activitate, aceştia vor fi asiguraţi cu prestaţii sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreţinătorului.

Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislaţia naţională în domeniu.

Atât Republica Moldova, cât şi Germania vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

Precizăm că ţara noastră are semnate 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania,Germania şi Turcia.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI