Prin solicitarea transmisă către Uniunea Europeană se cere interzicerea sau stabilirea unor condiţii pentru eventualii cumpărători care operează cu reguli care nu sunt potrivite pieţei şi care nu respectă regulile reciprocităţii achiziţiilor, au anunţat Il Sole 24 şi La Stampa, citând o scrisoare care a intrat în posesia publicaţiilor.

Liderii Uniunii Europene au acceptat, în iunie, să analizeze investiţiile realizate de companiile deţinute de statul chinez. Franţa, Germania şi Italia au sprijinit ideea de a permite UE să blocheze investiţiile chineze, scrie Reuters.

Scrisoarea a fost trimisă către Comisie pe 28 iulie. Un document similar a fost trimis în februarie. Deşi nu menţionează vreo ţară sau vreun nume, se pare că preluările companiilor din Beijing în Europa au stat la baza iniţiativei.

Reglementările vor fi introduse pentru toate companiile vizate de preluare, finanţate de agenţii sau fonduri ale statului, potrivit documentului citat de cele două ziare.

„Nu este o formă de protecţionism, ci de a oferi o şansă pentru monitorizarea operaţiunilor care sunt incompatibile cu regulile europene”, a declarat ministrul Industriei din Italia, Carlo Calenda, citat de La Stampa.

Cele trei ţări au recomandat ca în urma noilor reglementări, care nu ar trebui să înlocuiască regulile naţionale, statele membre ar trebui să notifice Comisia la fiecare şase luni în legătură cu toate investiţiile corporative din afara blocului comunitar, cu excepţia celor din sectorul de apărare.