Conform cifrelor publicate marţi de Comitetul regional al turismului (CRT), în primele şase luni ale anului, 16,4 milioane de turişti au vizitat Parisul şi regiunea Île-de-France, cel mai ridicat număr din ultimii 10 ani, cu 1,5 milioane de turişti mai mulţi decât în perioada similară a anului trecut. Astfel, a crescut atât numărul turiştilor străini, cu 14,9%, cât şi cel al turiştilor francezi, cu 6,4%.

Numărul turiştilor japonezi este cu 40,5% mai mare decât în 2016, iar cel al turiştilor chinezi a crescut cu 29,5%. Numărul turiştilor americani, cel mai important grup de turişti străini în regiunea Parisului, a crescut cu 20,5%, până la 1,14 milioane.

De asemenea, sumele totale cheltuite de către turişti în regiunea Parisului au crescut cu 10,5%, până la 10,1 miliarde de euro în primul semestru.

"Semnalele sunt în mod clar pozitive pentru industria turismului din Paris şi regiunea Île-de-France. Cu toate acestea, evenimentele tragic de la Barcelona ne obligă să rămânem prudenţi în lunile următoare", a declarat Frédéric Valletoux, preşedintele CRT din regiunea Parisului.

Evoluţiile pozitive din acest an vin după ce, în 2016, industria turistică în regiunea Parisului a înregistrat o scădere drastică din cauza atentatelor care au lovit capitala Franţei în lunile ianuarie şi noiembrie 2015, urmate în luna iunie 2016 de atentatul de la Nisa.

Franţa este prima destinaţie turistică mondială, urmată de SUA şi Spania. Potrivit cifrelor publicate la începutul acestei luni de Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), Franţa a găzduit 82,6 milioane de vizitatori în 2016, în scădere cu peste 2%, comparativ cu 2015.