Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat în mod repetat o serie de tratate comerciale internaţionale. La începerea mandatului, Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care prevedea intensificarea schimburilor comerciale cu numeroase ţări asiatice, inclusiv cu ţări membre G20. De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă negocierile pe tema Acordului transatlantic de parteneriat şi investiţii (TTIP), între Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană, sunt în impas. În plus, liderul de la Casa Albă a propus de mai multe ori renegocierea Acordului comercial nord-american (NAFTA), semnat de Statele Unite cu Mexic şi Canada.

Înainte de a veni în Europa pentru a participa la summitul G20, Donald Trump a semnalat din nou nemulţumirea faţă de acorduri comerciale semnate de Statele Unite. "Statele Unite au făcut unele dintre cele mai proaste acorduri comerciale din istorie. De ce ar trebui să continuăm aceste acorduri cu ţări care nu se ajută?", a transmis Donald Trump prin Twitter.

În acest context, disputele pe teme comerciale cu aliaţi ai Statelor Unite din Europa, America şi Asia probabil vor domina summitul Grupului economiilor dezvoltate (G20), programat în oraşul german Hamburg.

Un alt subiect de dispută cu liderii ţărilor G20 îl reprezintă decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul climatic Paris, care prevede standarde stricte pentru limitarea poluării. Practic, companiile americane vor avea o serie de avantaje prin flexibilitatea oferită de nerespectarea standardelor stricte în materie de poluare. Retragerea din Acordul climatic se înscrie în abordarea mai largă a lui Donald Trump de a proteja economia americană şi a stimula crearea de locuri de muncă.

Însă abordarea protecţionistă a Administraţiei Donald Trump riscă să genereze un "război comercial", a avertizat Camera de Comerţ germană (DIHK). "Trăim într-o lume în care un război comercial nu poate fi exclus", a declarat Volker Treier, şeful Direcţiei pentru relaţii externe a Camerei de Comerţ germane (DIHK). Un avertisment similar a fost lansat de ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat în mod repetat surplusul comercial al Germaniei în relaţia cu Statele Unite. Liderul de la Casa Albă a avertizat că ar putea impune taxe vamale companiilor germane. În acelaşi timp, Washingtonul este într-o dispută privind importurile şi exporturile de oţel cu Brazilia, Canada, Uniunea Europeană, China, Japonia şi Mexic.

Un alt subiect ce va fi discutat la summitul G20 se referă la ameninţarea balistică nord-coreeană, după ce regimul Kim Jong-Un tocmai a testat, în premieră, o rachetă intercontinentală.

Cu ocazia, summitului G20, Donald Trump va avea prima întrevedere oficială cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, printre subiectele care probabil vor fi abordate numărându-se combaterea terorismului şi soluţionarea crizelor din estul Ucrainei şi din Siria.

Din Grupul economiilor dezvoltate G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Mexic, Statele Unite, Rusia, Turcia şi Uniunea Europeană. La summit vor fi prezenţi şi preşedintele Fondului Monetar Internaţional şi cel al Băncii Mondiale.