Şeful Executivului a specificat că rolul Guvernului a fost să ajute primăria Capitalei să identifice o soluţie, amintind despre criza creată în municipiu acum o lună.

Criza gunoiului, provocată de politicieni

„Lucrurile au fost complicate din două motive: modul în care a fost gestionată transportarea deşeurilor la Bubuieci şi doi - câţiva politicieni iresponsabili au fost foarte cointeresaţi în aceste săptămîni să instige şi să provoace o criză uriaşă a deşeurilor în municipiul Chişinău”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul a menţionat că legalitatea tuturor acţiunilor privind gestionarea deşeurilor de pînă acum trebuie să fie investigată de organele de drept.

Primăria Chişinău urmează să realizeze mai multe acţiuni, din care vor avea de beneficiat locuitorii comunei. Astfel, anual municipalitatea va transfera pe contul Primăriei comunei Ţînţăreni 6 milioane de lei pentru soluţionarea problemelor de interes local, precum repararea grădiniţei, construirea unui centru medical în localitate, dar şi alte beneficii pentru oamenii de acolo.

Suma este de două ori mai mare decât primeşte în prezent primaria Ţânţăreni de la bugetul de stat sub formă de transferuri.

De asemenea, urmează a fi consolidat şi întreţinut barajul poligonului, achiziţionată o staţie de filtrare şi epurare a levigatului, iar evacuarea deşeurilor din localitate se va face gratuit.

În plus, municipalitatea va reabilita şi repune în funcţiune staţia de tratare a apei potabile, va instala iluminarea stradală a comunei şi va asigura reparaţia străzilor asfaltate din localitate.

Tot la Ţânţăreni, urmează să fie plantată o fâşie forestieră pe perimetrul poligonului, să fie montat un gard de protecţie în jurul poligonului pentru excluderea poluării mediului, iar Centrul de sănătate din localitate va fi reabilitat.

Va avea de câştigat şi grădiniţa din localitate, unde vor fi montate pavilioane pentru copii, va fi pavat teritoriul şi va fi instalat un gard.

În context, primarul comunei Ţînţăreni, Ina Paşcan, a menţionat că redeschiderea poligonului de gunoi a fost o decizie foarte complicată pentru localitate din cauza neîncrederii locuitorilor comunei faţă de autorităţile municipale, iar compromisul a fost găsit datorită implicării Guvernului.