Anul trecut, peste 32 de milioane de turişti au vizitat Barcelona. CU toate că turismul este o parte vitală pentru economia oraşului, aducând 14% din veniturile anuale, a avut şi efecte negative pentru bunăstarea locuitorilor: preţurile şi chiriile apartamentelor au crescut, iar centrul oraşului s-a umplut de hoteluri şi apartamente în regim Airbnb, magazine cu suveniruri şi localuri care să atragă turiştii.

Ada Colau, primarul oraşului, a prezentat ”Planul Strategic pentru Turism 2020”, prin care se încearcă decongestionarea străzilor şi a centrului oraşului, dar şi ţinerea sub control a preţurilor.

Pentru a combate creşterea chiriilor şi a preţurilor apartamentelor, Barcelona va începe să taxeze mai scump locuinţele folosite în regim hotelier, iar dezvoltatorii sau proprietarii de noi apartamente de vacanţă nu vor mai primi autorizaţii.

Războiul Barcelonei împotriva turismului va afecta chiar şi turiştii care ajung în oraş doar pentru o zi. Preţurile la parcări pentru autobuzele cu turişti vor creşte, ceea ce inevitabil va duce la o mărire a preţurilor pentru biletele de autobuz.

Iar în unele zone ale oraşului, autorităţile vor interzice traficul şi vor reloca terasele care nu mai încap pe trotuare.

În ianuarie, mii de rezidenţi ai Barcelonei au mărşăluit pe bulevardul Las Ramblas, pentru a protesta faţă de transformarea oraşului într-un mare obiectiv turistic: „Înţelegem că mulţi oameni s-au îndrăgostit de oraşul nostru. Dar am devenit un parc de distracţii pentru turişti. De fiecare dată când se închide o alimentară îi ia locul un magazin de suveniruri. Există oameni care locuiesc şi lucrează aici, nu este doar un loc pentru a te distra în weekend”, a declarat Janet Sanz, directorul de urbanism al oraşului.