În 2016, Republica Moldova ar fi putut atrage granturi în valoare de 3,8 miliarde de lei. Ajutorul financiar pierdut putea fi alocat pentru diverse proiecte, inclusiv de infrastructură. 

„Aceşti bani sunt aproape de două ori mai mult decât fondul rutier al Republicii Moldova”, remarcă Veaceslav Ioniţă pe blogul său.

Nici în acest an situaţia nu este mai bună. Pentru luna mai, acumulările de granturi sunt la nivel de 2,3% faţă de estimări. Altfel spus s-a reuşit atragerea de 70,8 milioane de lei granturi faţă de 3 miliarde planificate.

„Evoluţia lucrurilor din 2016 şi 2017 arată clar că Guvernul încă nu a reuşit restabilirea relaţiilor cu partenerii externi, iar cu cei care ne susţin financiar prin oferirea granturilor, chiar suntem în incapacitate de comunicare. Doar în aceşti doi ani vom rata cel puţin 4 miliarde lei din granturi. Şi atenţie, asta de la obiectivele noastre modeste. Câte oportunităţi de finanţare externă am ratat în realitate este greu de estimat, dar cu certitudine depăşesc minim 5 miliarde lei anual”, a menţionat Veaceslav Ioniţă.