Este un nou nivel record, depăşind cu peste 10 milioane de dolari precedentul nivel-record de 6,67 miliarde de dolari înregistrat la fienele anului 2013.

Pe sectoare instituţionale, la 31 martie 2017, datoria externă este repartizată după cum urmează: alte sectoare – 42,7%, administraţia publică – 23,2%, societăţi care acceptă depozite – 5%, banca centrală – 4.1%. Datoriile în cadrul investiţiilor directe (creditarea intragrup) nu se repartizează sectorial, lor revenindu-le o pondere de 25%, precizează BNM.

Astfel datoria externă publică şi public garantată s-a majorat faţă de sfârşitul trimestrului IV 2016, cu 2,7% ajungând la circa 1.83 miliarde de dolari (27,3% din total), iar cea privată negarantată cu un procent până la 4,86 miliarde de dolari.

Pe parcursul trimestrului I 2017, Republica Moldova a beneficiat în continuare de sprijinul organizaţiilor internaţionale, Guvernul şi unităţile administrativ-teritoriale valorificând 62.59 mil. USD pentru proiecte finanţate din surse externe, Creşterea datoriei externe publice este explicată de BNM prin asistenţa acordată de organizaţiile internaţionale, "Guvernul Republicii Moldova şi unităţile administrativ-teritoriale (UAT) valorificând 63,59 milioane dolari pentru proiecte finanţate din surse externe cea mai mare parte constituind împrumutul acordat de către Guvernul României, în valoare de 53,03 milioane dolari, realizat în baza Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova" de 150 de milioane de euro.