"Departamentul american al Trezoreriei a decis să sancţioneze compania ExxonMobil cu o amendă în valoare de 2 000 000 de dolari", se arată în declaraţie. ExxonMobil a calificat aceasă decizie ca fiind "fundamental nedreaptă" şi a dat în judecată guvernul SUA din Texas, în încercarea de a întoarce această decizie.

Sancţiunile vin în urma unei revizuiri a tranzacţiilor încheiate de Exxon cu cel mai mare producător de petrol din Rusia, compania Rosneft, la doar câteva săptămâni după ce Washingtonul a impus sancţiuni economice asupra Moscovei pentru anexarea ilegală a regiunii Crimeea.

Potrivit declaraţiei de pe site-ul Oficiului Trezoreriei Statelor Unite pentru Controlul Activelor Externe, între 14 şi 23 mai 2014, cei mai importanţi directori executivi ai companiei ExxonMobil au semnat opt ​​documente cu Igor Sechin, şeful companiei Rosneft. Totodată, potrivit Departamentul american al Trezoreriei, la data de 28 aprilie 2014 au fost introduse măsuri restrictive împotriva lui Igor Sechin, dar "în pofida acestor interdicţii ExxonMobil a continuat semnarea documentelor legale cu Igor Sechin".

Regimul sancţiunilor interzice cetăţenilor americani, sau cei aflaţi în Statele Unite, să facă afaceri cu persoanele aflate pe lista neagră, cum ar fi Sechin.Citeşte şi: UE avertizează că va opri negocierile pe tema Brexit dacă Marea Britanie tinde spre concurenţă neloială.