Producătorii de grâu spun că pe piaţa cerealelor acţionează un număr restrâns de cumpărători mari, care ar avea o înţelegere şi care nu oferă mai mult de 2 lei şi 20 de bani pentru un kilogram, pe când în Ucraina şi România preţul actual depăşeşte echivalentul a 3 lei.

Chiar dacă preţurile cerealelor sunt mult mai mari atât la bursele internaţionale, cât şi în ţările vecine, fermierii afirmă că în Moldova acestea rămân la un nivel scăzut practic de un deceniu, iar acum sunt chiar mai mici decât în 2007. Asta chiar dacă între timp s-au scumpit şi carburanţii, şi tehnica agricolă, şi fertilizanţii.

În condiţiile în care producătorii au suferit pierderi la grâul de toamnă, volumul precipitaţiilor a fost insuficient, iar în primăvară s-a înregistrat un val de căldură care a afectat semănăturile, roada medie este acum de 2-3 tone la hectar. Dacă ţinem cont şi de preţurile foarte mici pe care le oferă cumpărătorii, întregul sector este în pericol, mai spun fermierii.

Producătorii susţin că n-au primit nicio soluţie la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Calculele specialiştilor arată că, la asemenea preţuri de achiziţie, fermierii care au obţinut mai puţin de 3,5 tone de grâu la hectar, adică majoritatea, sunt în pierdere.

Am încercat să abţinem o reacţie de la Ministerul Agriculturii, însă la numărul Serviciului de Presă n-a răspuns nimeni. Responsabili din cadrul AIPA au declarat că sunt responsabili doar de plăţile în agricultură şi că nu au legătură cu stabilirea preţurilor şi înţelegerile de cartel, iar şefa Direcţiei Relaţii Publice a Consiliului Concurenţei, Veronica Cojocaru, ne-a spus că instituţia nu a fost invitată la întrunirea cu fermierii şi că n-a fost depusă nicio sesizare din partea acestora.

Respectiv, Consiliul Concurenţei nu poate să se pronunţe asupra subiectului, asta chiar dacă producătorii spun că problema nu este nouă şi că se confruntă cu această situaţie de ani de zile.