Această scădere este provocată de o uşoară retragere a depozitelor cu dobândă, factor care a determinat creşterea ponderii depozitelor la vedere fără dobândă de la 8,5% la 9,2%. Altfel spus depozitele moldovenilor care nu aduc dobândă din sistemul bancar la ziua de azi constituie 3,4 miliarde de lei, comentează expertul economic Veaceslav Ioniţă pe blogul său.

Potrivit economistului de la IDIS Vitorul, cetăţenii RM dar sunt de aproape patru ori mai grijulii cu banii lor faţă de cei din România.

Ponderea de 9,2% reprezintă banii pentru uz curent ai cetăţenilor, aflaţi în bănci, iar restul sunt depozite cu dobândă. În România ponderea depozitelor fără dobândă se ridică la 35%, sau de 3,8 ori mai mult decât în Moldova. 

Această pondere redusă are şi o explicaţie negativă, spune expertul. Cetăţenii noştri preferă achitările în numerar şi folosesc foarte puţin pentru achitări cu cardul bancar.

Moldovenii aleg să ţină banii în buzunar, iar dacă îi lasă la bancă atunci doar pentru a câştiga din dobândă. „Neîncrederea în achitările cu cardul ne face să fim foarte grijulii cu banii noştri, dar să nu uităm de cele 16,7 miliarde de lei, bani în numerar aflaţi în circulaţie, care sigur nu aduc nici un fel de dobândă”, mai spune Veaceslav Ioniţă.