Autorităţile din Ucraina iau în calcul chiar posibilitatea de a revoca dreptul grupului PwCde a face audit în cadrul băncilor locale, după ce autorităţile oficiale au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank, instituţie ce a fost naţionalizată la sfârşitul anului trecut, se arată într-o analiză Financial Times, citată de Mold-Street.

Lovitură reputaţională

Situaţia marchează o lovitură reputaţională puternică la adresa firmelor din Big 4 şi în special împotriva PwC, care deja este pusă în faţa unor anchete în Marea Britanie legate de auditul diviziei italiene a BT.

Descriindu-se ca „dezamăgită profund de calitatea auditului desfăşurat de PwC pentru Privat Bank”, Banca Naţională a Ucrainei a spus că va lua măsuri adecvate în legătură cu PwC în viitorul apropiat.

Referindu-se la o decizie în „viitorul apropiat”, banca centrală a menţionat în declaraţia sa că face evaluări pentru a asigura o „poziţie juridică puternică, care poate fi contestată de PwC”.

PwC, care sa descris ca fiind „angajată pe piaţa ucraineană şi continuând un dialog constructiv cu Banca Naţională a Ucrainei cu privire la această chestiune”, nu exclude o astfel de provocare.

„Nu am fost informaţi că Banca Naţională a Ucrainei a decis să ne retragă de pe lista auditorilor bancari şi, dacă este cazul, vom examina toate opţiunile pentru inversarea unei astfel de decizii”, a declarat un purtător de cuvânt al PwC.

Banca centrală a Ucrainei a subliniat că are dreptul de a „exclude o firmă de audit de pe lista de auditori autorizaţi să efectueze auditul băncilor” şi de a solicita camerei de audit din Ucraina să „lipsească o firmă de audit de dreptul de a efectua auditul oricărei entităţi din Ucraina”.

Miliardarii ar putea rămâne fără avere

Avertizarea adresată PwC a venit la câteva zile după ce banca centrală şi ministerul finanţelor din Ucraina au declarat că foştii proprietari ai PrivatBank, miliardarii Igor Kolomoisky şi Ghenadi Bogolyubov, s-ar putea confrunta cu o potenţială confiscare a activelor în valoare de miliarde de dolari, după ce nu şi-au respectat angajamentul de a restructura până la 1 iulie 2017, în mod voluntar împrumuturile asociate.

Miliardarul Kolomoisky a negat pretenţiile autorităţilor că el şi partenerul său au exploatat PrivatBank ca pe o „bancă de buzunar”, direcţionând 97% din împrumuturile comerciale către firme care se ocupă de fabrici metalurgice, posturi de televiziune şi cluburi de fotbal.

Comparând un audit recent al PrivatBank de către Ernst and Young şi evaluarea anterioară a PwC, banca centrală a Ucrainei a declarat că „diferenţa este mai mare de 160 miliarde de hrivne” sau aproximativ 6 miliarde dolari la cursul actual de schimb.

Kroll caută şi miliardele din Ucraina

Concomitent cu aceste scandaluri autorităţile de la Kiev au contractat serviciile companiilor Kroll şi AlixPartners pentru un forensic audit la Privatbank, care ar putea ajuta autorităţile de la Kiev să returneze fondurile scoase de la bancă şi ascunse peste hotare.

Totodată a fost pus sechestru pe sute şi mii de active ce ar aparţine sau sunt asociate grupului Privat a lui Kolomoisky.

Pe 18 decembrie 2016, Guvernul de la Kiev a luat decizia despre naţionalizarea Privatbank, cea mai mare instituţie financiară din Ucraina, controlată de miliardarii Igor Kolomoisky şi Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile doi şi trei în ultimul clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.