„Acum am înţeles cine este ministrul Economiei la noi în ţară. Trei luni în urmă s-au petrecut în prezenţa reprezentanţilor Comunităţii Energetice Europene o grămadă de licitaţii privind procurarea energiei electrice. Acest lucru s-a făcut doar pentru că mai apoi toate „mărunţuşurile” valabile pentru ţările civilizate, cum ar fi transparenţa decizională şi consultările publice, să fie aruncate. Interesele meschine ale unui clan mafiot este mai presus decât aceste valori europene. Băieţii s-au înţeles „на троих” - Plahotniuc, Dodon şi Rogozin”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA, nimeni nu a văzut scrisoarea de la compania ucraineană privind micşorarea volumului energiei electrice furnizate, astfel nu se ştie care vor fi consecinţele juridice în cazul modificării contractului cu această companie.

„Populaţia ţării nu a fost informată referitor la problema costurilor suplimentare pentru noi, consumatorii, în contextul în care întreprinderea de la Cuciurgan nu achită pentru gazul natural necesar pentru producerea energiei electrice, punând pe umerii locuitorilor din dreapta Nistrului toată povoara datoriilor pentru acest gaz. În cel mai obscur mod şi cu o viteză cosmică, un grup foarte restrâns de oameni a hotărât o problemă importantă pentru trei milioane de cetăţeni. Care sunt adevăratele motive economice ale acestei decizii noi putem doar să ghicim. Foarte probabil, în scurt timp, noi vom afla că la mijlocul schemei de furnizare a energiei electrice apare o nouă firma-прокладка. Într-un stat capturat cu o guvernare care în permanent se află în întuneric, orice este posibil. Cert este că regimul încă odată a demonstrat că după faţada foarte subţire cu stele europene se ascunde fundamentul mafiot”, a mai spus Alexandru Slusari.

Precizăm că şi structurile europene în politici energetice s-au arătat contrariate de felul în care Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitaţii transparente la achiziţia de curent electric. 

„Faptul că Energocom a decis să cumpere energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, care nu a câştigat licitaţia anuală este îngrijorător, pentru că aceste evoluţii compromit obiectivul de a stabili proceduri corecte şi transparente în acest sens”, se arată într-o scrisoare adresată Ministerului Economiei de Secretariatul Comunităţii Energetice, Delegaţia UE în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice.