„E foarte grav, din câteva motive. Va creşte datoria la gaz. Ministerul Economiei impune consumatorii din Moldova să finanţeze regimul separatist. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean. Se încalcă recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă. Însă această redomandare a fost exclusă de Ministerul Economiei”, a menţionat Sergiu Tofilat.

Expertul economic a explicat şi cum urmează să crească datoria pentru gazele naturale

„Pentru fiecare kWh de energie procurat de la Moldavskaia GRĂS, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă vom procura 70% din energie de la ei (270 x 70% = 190 mln kWh lunar), datoria la gaz va creşte cu 228 mln lei lunar”, a spus Sergiu Tofilat.

Mai mult, Republica Moldova riscă să fie implicată într-un litigiu, dacă nu va respecta contractul semnat cu furnizorul ucrainean.

„În prezent importăm energie doar din Ucraina (DTEK Trading) şi nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. Mai mult ca atât, dacă vom procura mai puţină energie de la ei, există riscul să fim acţionaţi în judecată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Semnarea contractului de procurare a energiei de la Moldavskaia GRĂS este clar în favoarea Federaţiei Ruse, care are interesul să menţină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera de influienţă a Federaţiei Ruse. Ale cui interese le promovează PD?!”, conchide Sergiu Tofilat.

Autorităţile au anunţat astăzi că au semnat un contract cu Hidrocentrala „Moldavskaia GRĂS” care a intrat în vigoare de ieri. Atât contractul cu furnizorul de la Cuciurgan, cât şi cel din Ucraina semnat în martie sunt valabile până la 31 martie 2018. Astfel, DTEK Trading urmează să livreze 30 la sută din necesităţile RM, iar Moldavskaia GRĂS - 70 la sută.