Producătorii elveţieni de ceasuri sunt conştienţi de cererea crescută pentru wearables, dar sunt sceptici în ceea ce priveşte intrarea lor pe această piaţă fiindcă astfel ar fi nevoiţi să se bazeze pe companii din domeniul tehnologiei pentru realizarea microprocesoarelor care să înlocuiască părţile mecaniceale unui ceas, potrivit UBS. De asemenea, producătorii de ceasuri de lux şi-ar altera imaginea dacă ar începe să vândă dispozitive de purtat mai ieftine decât capodoperele lor în materie de orologerie.

Astfel, potrivit analiştilor, brandul Swatch ar putea să fie cel mai afectat: se bazează mai ales pe produse entry-level. Potrivit unui articol publicat de Bloomberg, Swatch lucrează la dezvoltarea unui ceas inteligent pe care să îl lanseze spre finalul lui 2018, transmite Business Magazin. Producătorul american de ceasuri Fossil a intrat deja pe piaţa smartwatch-urilor, dar veniturile aduse de vânzările acestui produs au fost sub aşteptările reprezentanţilor companiei.

Un aspect care îi poate ajuta pe producătorii elveţieni de ceasuri este că produsele lor sunt de fapt piese de bijuterie, atemporale, spre deosebire de ceasurile inteligente care devin de neutilizat după câţiva ani de la lansarea unui model pe piaţă. Totodată, o cercetare UBS realizată prin interogarea a 8.000 de utilizatori de smartphone-uri a arătat că principalul motiv pentru care oamenii nu îşi doresc un Apple Watch este convingerea că nu au nevoie de un astfel de produs.