Persoanele fizice au dreptul de a declara verbal organului vamal obiectele de uz personal introduse în ţară, precum şi bunurile introduse în ţară a căror valoare în vamă nu depăşeşte suma de 300 euro şi care nu sunt destinate activităţii comerciale sau de producţie, informează IPN.

Dacă până acum cetăţenii moldoveni puteau introduce şi scoate din ţară doar bunuri de până la 300 de euro fără a plăti taxe vamale, acum vor putea trece vama fără a plăti impozitele şi cu mărfuri de 800 de euro. Decizia a fost luată de către Guvern, însă urmează a fi votată şi în Parlament.

La fel, pot fi declarate verbal mărfurile ce se scot din ţară a căror valoare în vamă nu depăşeşte suma de o mie de euro şi care nu sunt destinate activităţii comerciale sau de producţie.

Persoanele fizice pot trece vama având nu mai mult de trei unităţi de articole şi accesorii de îmbrăcăminte tricotate şi croşetate, de acelaşi fel, noi sau în uz. Restricţii există la ceasuri, limita fiind de trei unităţi, dar şi la ochelari (de corecţie, de protecţie sau altele) şi articole similare, limita fiind de maximum patru unităţi. În cazul obiectelor din piele: articole de voiaj, genţi şi alte produse similare, limita este de trei unităţi, iar în cazul blănurilor naturale şi articolelor din blană, blănuri artificiale – o unitate.

Cât ţine de încălţăminte, o persoană poate trece la frontiera cu două perechi, iar telefoane pentru reţeaua de telefonie mobilă şi pentru alte reţele fără fir – două unităţi. Persoanele pot trece la vamă un singur aparat de înregistrare a sunetului; aparat de reproducere a sunetului. Limita de o unitate e valabilă şi în cazul aparatelor de luat vederi, şi în cazul aparatelor de recepţie pentru radiotelefonie, radiotelegrafie sau radiodifuziune.