Un agent economic din Ghidighici, mun. Chişinău, ar arenda din 2004 un iaz pentru care nu a plătit niciun ban în bugetul primăriei. Mai mult, acesta ar fi mărit de aproape două ori, fără acordul consiliului local, terenul arendat, acoperind un drum public şi îngrădind astfel accesul locuitorilor satului la terenurile lor agricole.

„Acum sătenii sunt nevoiţi să meargă pe alt drum sau prin terenurile altor oameni ca să-şi lucreze pământul”, ne-a relatat consilierul local Efim Jereghi. Potrivit acestuia, toate lucrările au fost făcute fără autorizaţie şi fără acordul administraţiei publice locale. În plus, bărbatul susţine că, în prezent, pentru terenul reconstruit şi acaparat ilegal, nu se varsă niciun ban în bugetul primăriei. „În cadrul unei şedinţe a comisiei de urbanism a fost pusă în discuţie problema arendării iazurilor, insistându-se pe autorizaţia arendaşului ca să-şi lărgească suprafaţa iazului până la un hectar, suprafaţă pe care el a acaparat-o abuziv”, a precizat el.

Ghidighiciul nu are plan urbanistic

Şi Nicolae Anghelevici, un alt consilier, susţine că o oră petrecută la căsuţele de pe malul iazului costă 400 de lei, însă proprietarul afacerii nu plăteşte nimic primăriei. „Ar trebui reziliat contractul de arendă, dacă există… Să fie organizată o altă licitaţie la care să participe şi alţi agenţi economici. La Ghidighici există multe probleme legate de terenurile luate în arendă, de suprafaţa acestora, din cauza că nu este adoptat un plan urbanistic. Ei îl modifică cum vor. Când există un plan urbanistic adoptat, nu poţi face cu vrei”, îşi dă cu părerea consilierul.

La rândul său, arhitectorul-şef al Primăriei Ghidighici, Vasile Muştuc, ne-a declarat că a fost elaborat un plan urbanistic, însă Cancelaria de Stat a obiectat că documentul nu a fost discutat cu populaţia. „La următoarea şedinţă a consiliului, planul va fi propus pentru aprobare”, a anunţat el.

Conform datelor IS „Cadastru”, cele trei iazuri de la Ghidighici aflate în extravilan au următoarele suprafeţe: cel arendat de Dumitru graur are 0,37 ha; cel arendat de Nicolae Pârnău – 0,45 ha şi cel arendat de Gheorghe Juraveli – 0,30 ha.

Arhitectorul-şef ne-a confirmat că terenul dat în arendă avea o suprafaţă mult mai mică (0,372 ha) decât în prezent. „Primăria a constatat în urma unui control că heleşteul are o suprafaţă de 0,77 ha. Proprietarul Dumitru Graur este de acord cu observaţiile autorităţii publice locale şi s-a obligat să achite arenda şi pentru anii precedenţi”, a afirmat acesta. Precizăm că contractul de arendă este valabil până în 2019.

Primarul de Ghidighici, Serafim Isac, ne-a declarat că nu ne poate oferi detalii despre contractul de arendă al iazului vizat, deşi este la curent cu lucrările ilegale, motivând că ar trebui „să ridice actele”. El ne-a mai afirmat că în acest caz există un litigiu la Judecătoria Buiucani, între autoritatea locală şi un poliţist.

Terenuri publice arendate pe nimic

Contabila-şefă a primăriei, Nicoleta Graur, ne-a declarat că nu ştie dacă omul de afaceri Dumitru Graur a plătit pentru arenda iazului până în 2014, însă este sigură că nu a achitat nimic în perioada 2015–2016. „Abia din 31 martie 2017, în urma unei decizii a Consiliului local, cei care folosesc bunul public şi îl deţin în arendă vor plăti o taxă de folosire. Până acum, nu au existat contracte sau nu le pot găsi eu. Se va efectua un calcul pentru perioada 2015–2016 şi agenţii economici vor fi obligaţi să achite pentru arendă”, a afirmat contabila.

Consilierul local Nicolae Anghelevici susţine că Dumitru Graur a încălcat grav legislaţia, prejudiciind bugetul primăriei. „Valoarea bugetului local este de 2 mil. de lei, dar ar trebui să fie de câteva ori mai mare, deoarece o bună parte din terenurile publice sunt deţinute ilegal şi pentru acestea nu se achită nimic”, ne-a declarat Anghelevici.

Citiţi continuarea în Jurnal de Chişinău.