Astfel preţul gazului rusesc la graniţa cu Germania, în anul 2016 a fost cu 40,4% mai mic decât în anul 2015.

„În luna septembrie 2016, preţul gazului rusesc la graniţa cu Germania a coborât la cel mai scăzut nivel din septembrie 2004 - 142.6 dolari pentru o mie de metri cubi”, constată experţii ruşi.

Moldova poate doar visa la astfel de preţuri, chiar dacă e parte din CSI, iar Gazprom este acţionar majoritar la întreprinderea Moldovagaz. Ultima nici nu mai face publice de aproape doi ani preţurile de achiziţie a gazelor, scrie Mold-Street.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) relevă că anul trecut preţul de import a gazelor ruseşti a fost de 3.887 de lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), în scădere cu 19% faţă de anul 2015.

Preţul mediu de import al gazelor a constituit 3.887 lei pentru o mie de metri cubi, în scădere cu 19,1% faţă de anul 2015, acesta fiind cel mai mic preţ de import calculat în lei din ultimii cinci ani.

Recalculat în dolari tariful de import a fost de circa 190 dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 20% mai scump decât preţul de import la hotarul Germaniei.

Aceste diferenţe pot fi explicate prin politica de preţuri practicată de Gazprom. Astfel unele state sunt favorizate şi li se oferă preţuri mai mici, cum e cazul Belarus şi Armenia, pentru a le menţine în sfera de influenţa.

În cazul Germaniei, Gazprom este nevoit să aplice preţuri mai mici pentru a nu pierde principala piaţă de desfacere din Europa. 

În cazul Moldovei Gazprom practică preţuri mai mari pentru că ţara noastră nu are surse de alternativă de metan.

De notat că Igor Dodon, preşedintele Moldovei promite deja de mai mult timp că va renegocia cu Gazprom preţul de import a gazelor şi obţine un tarif cu 20-30% mai mic, dar deocamdată gigantul rus nu a acceptat şi nu a promis nimic concret.