Mai mulţi antreprenori care au câştigat proiecte tehnice finanţate din creditul de 100 de milioane de euro oferit de Polonia spun că Ministerul Finanţelor tărăgănează procedura de transferare a echipamentului. Asta deşi fermierii au toate actele în regulă, iar autorităţile de la Varşovia au şi început fabricarea utilajului destinat agricultorilor moldoveni. Mai mult. Reprezentanţii companiilor afirmă că cei de la Finanţe refuză să le ofere informaţii la acest subiect.

Producătorii agricoli susţin că au făcut deja şi unele investiţii, aşa cum prevede contractul, însă ajutorul întârzie să ajungă din vina autorităţilor de la Chişinău.

De suferit are şi bugetul de stat, spun reprezentanţii companiilor.

Disperaţi, fermierii spun că se vor plânge în instanţă.

Nemulţumiţi s-au arătat şi reprezentanţii Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, care spun că vor anunţa Guvernul şi Preşedinţia despre această problemă. Mai ales că responsabilii de la Ministerul Finanţelor şi al Agriculturii nu s-au prezentat la şedinţa comisiei pentru a oferi explicaţii.

Solicitat de Jurnal TV, ministrul Finanţelor Octavian Armaşu a declarat că este într-o şedinţă, după care a întrerupt apelul telefonic. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au comentat situaţia. Potrivit autorităţilor, până acum au fost depuse 23 de solicitări pentru accesarea creditului polonez, dintre care doar cinci au obţinut acordul finanţatorului. În prezent, proiectul de 100 de milioane de euro este suspendat, întrucât nu a fost valorificat pe deplin. Creditul de asistenţă din partea Guvernului Poloniei urma să fie acordat fermierilor pe termen de 12 ani, cu dobânda anuală de 2% şi cu o perioadă de graţie de trei ani.