„Încasările la bugetul de stat în primele patru luni ale anului curent au însumat aproximativ 16 miliarde de lei, cu 16 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt ce a permis majorarea cheltuielilor bugetare”, a declarat ieri, 13 iunie, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate de liderii Partidului Democrat.

De fapt valoarea reală a încasărilor la bugetul de stat a fost de 10,12 miliarde lei, iar cifra anunţată de vicepremier este mai aproape de veniturile de 15,85 miliarde lei acumulate la bugetul public naţional.

Datele Ministerului Finanţelor confirmă avansul veniturilor cu 16% în primele patru luni, dar la o analiză mai detaliată rezultă că după creşterea semnificativă cu circa 21% a veniturilor în luna martie, în aprilie 2017 s-a atestat o prăbuşire a încasărilor la bugetul public cu aproape 1,3 miliarde de lei. 

Comparativ cu luna aprilie din 2016, totuşi a fost o creştere de aproape 7%, dar dacă ţinem cont de majorările de taxe şi accize, apoi se vede cu ochiul liber că lucrurile din economie nu stau chiar bine.

Acest lucru este confirmat şi de scăderea cu peste 27% a exporturile de mărfuri realizate în luna aprilie 2017, faţă de luna martie şi cu 13,6% - comparativ cu luna aprilie 2016.

Scăderea atât de semnificativă a exporturilor este un semnal destul de prost şi cred că autorităţile ar trebui să caute şi să oferă o explicaţie a fenomenului.

Posibil că de vină să fie zăpada abundentă din 20-21 aprilie, care a cauzat numeroase pagube şi a creat dificultăţi în activitatea economiei.

Dar veştile proaste nu se termină aici.

Biroul Naţional de Statistică anunţă că şi industria nu a huzurit în luna aprilie. Astfel producţia industrială s-a diminuat în aprilie 2017 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent ca serie brută cu 9,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 3,4%.

Cel mai mult a scăzut producţia în industria prelucrătoare (-11,2%). Totodată, s-au înregistrat creşteri în industria extractivă (+6,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 1,5%. Per total în primele patru luni producţia industrială s-a diminuat cu 1,3%.

Însăşi Ministerul Economiei raportează că în trimestrul I al acestui an şi investiţiile s-au diminuat cu 1,2% (în preţuri comparabile) faţă de perioada similară a anului 2016.

„E un ritm mai lent, comparativ cu anul trecut”, constată Ministerul Economiei, întro informaţie operativă cu privire la evoluţia social - economică a Republicii Moldova.