Deputatul UE a menţionat că aceste condiţii au fost aprobate deja de Comisia de comerţ internaţional şi Comisia pentru bugete din cadrul Parlamentului European.

„Am propus ca acordarea banilor să fie condiţionată de progrese în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi întărirea sistemului bancar. Doar dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite fondurile vor fi alocate Republicii Moldova. Totul depinde de Guvern. Eu vreau ca banii să fie alocaţi, dar şi Guvernul trebuie să-şi îndeplinească angajamentele”, a declarat Siegfried Mureşan.

La mijlocul lunii trecute, Consiliul European şi-a anunţat condiţiile pentru acordarea celor 100 de milioane de euro, iar Guvernul de la Chişinău a format o echipă care să ducă negocierile. UE este dispusă să aloce ţării noastre 40 de milioane de euro sub formă de grant şi 60 de milioane de euro sub formă de credit.

Pentru aceasta, autorităţile Republicii Moldova trebuie să respecte mecanismele democratice, inclusiv sistemul parlamentar multipartid, precum şi statul de drept, să garanteze drepturile omului, iar banii publici să fie gestionaţi eficient, transparent şi responsabil. Printre condiţii se mai numără eficienţa luptei împotriva corupţiei şi a fenomenului spălării banilor, dar şi supravegherea şi guvernarea sectorului financiar.

Precizăm că asistenţa Uniunii Europene de 100 milioane de euro urmează să fie oferită în calitate de supliment la programul de creditare al Moldovei cu FMI, aprobat pe 7 decembrie 2016.