Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, dacă anul trecut numărul agenţilor economici declaraţi în stare de insolvabilitate a constituit 673, apoi doar în primele trei luni ale anului 2017 acesta a fost de 2,5 ori mai mare, iar comparativ cu anul 2015 de aproape patru ori mai mare.

Falimentele afectează băncile

Specialiştii spun că această evoluţie nu este deloc întâmplătoare şi este şi o consecinţă a fraudei bancare, dar şi a situaţiei generale din economie. 

Situaţia alarmantă a fost remarcată şi de autorităţi.

"Mai multe întreprinderi mari din Republica Moldova, pe care nu vreau să le numesc, sunt în prag de faliment", susţinea la finele anului trecut în cadrul unor audieri în Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

”Ele au ajuns cu 100% de recunoaştere a pierderilor şi constituirea rezervelor în bănci. Altele sunt întârzieri mai mari de 30 sau 60 de zile. Ele tot încep să creeze elemente de alertă şi parţial să fie aprovizionate. Aş spune că este un ansamblu, odată ce economia nu creşte apar probleme la nivelul deservirii creditelor. Toată lumea cunoaşte că sunt mari întreprinderi moldoveneşti care se confruntă cu probleme”, a subliniat guvernatorul.

Potrivit lui Cioclea extinderea fenomenului provoacă o creştere a stocului creditelor neperformante din bănci. Acesta a crescut de la 8% în 2014, la 16% în prezent.

De notat că după "furtul miliardului", numărul agenţilor economici declaraţi în insolvenţă a crescut continuu, ceea ce denotă că frauda din sistemul bancar a contribuit la extinderea fenomenului.