S-a întâmplat în cadrul Forumului pentru energie termică şi cogenerare „Soluţii, echipamente, şi tehnologii pentru încălzirea populaţiei”, organizat de către Asociaţia Profesională COGEN România, în comun cu Termoelectrica şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Evenimentul care este la a treia ediţie a întrunit circa 200 de participanţi, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, operatorilor energetici ai unor importante societăţi din domeniul producerii energiei atât din Republica Moldova, cât şi din România, dar şi reprezentanţi ai distribuitorilor de echipamente şi servicii energetice pentru cogenerare cu renume internaţional.

În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energiei termică are loc în cadrul a două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică din municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi prin intermediul a 12 cvasi SACET-uri localizate în câteva oraşe mici din ţară.

Energia termică livrată în cadrul SACET Chişinău şi Bălţi reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80 de procente din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chişinău este produsă în regim de cogenerare.