Majoritatea dintre demnitarii cu venituri rotunde sunt controversaţi, cu reputaţie reprobabilă şi acuzaţi în repetate rânduri că au obţinut aceste funcţii pe criterii partinice, de protecţionism sau cumătrism şi mai puţin pentru abilităţi profesionale excepţionale. Tribuna a realizat un clasament convenţional al demnitarilor care ridică cele mai grase salarii în Moldova. Deoarece declaraţiile pe venit ale demnitarilor pe 2016 încă nu au fost făcute publice, la elaborarea clasamentului s-au luat în calcul datele din anii precedenţi.

1). Directorul general al ANRE

Primul loc îi revine directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Acesta ridică anual peste 740.000 de lei. Până în acest an, funcţia a fost deţinută de Sergiu Ciobanu, iar recent Parlamentul l-a numit şef la ANRE pe Tudor Copaci.

2). Guvernatorul BNM

Pe locul doi se află Guvernatorul Băncii Naţionale. Anual acesta ridică circa 640.000 de lei. În prezent, BNM este condusă de Sergiu Cioclea, iar predecesorul său a fost Dorin Drăguţanu, care a deţinut funcţia din 2009 până în 2016.

3). Directorul ANRCETI

Printre cele mai grase salarii se numără şi cel al directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Anual, venitul directorului ANRCETI trece de 613.000 de lei.

4). Directorul Moldtelecom

Urmează în clasament este directorul companiei Moldtelecom, care are un venit salarial anual de circa 610.000 de lei. În prezent, instituţia este condusă de Dan Mitriuc, iar în anii precedenţi la cârma ei s-a aflat actualul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu.

5). Directorul AGEPI

Pe locul cinci în topul celor mai mari salarii ale demnitarilor din RM este şi cel al şefului Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Din declaraţiile pentru anii precedenţi reiese că şeful AGEPI ridică anual între 435.000 de lei şi 585.000 de lei. În prezent, AGEPI este condusă de Octavian Apostol, fiul deputatului Ion Apostol, Secretar general al Partidului Liberal.

6). Directorul  Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio (CNFR)

Şeful CNFR ar primi un salariu anual de circa 530 mii lei. În declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi pentru anul 2015, directorul general al CNFR, Teodor Ciclicci, a indicat că a adunat din această postură 529.521 de lei.

7). Directorul ÎS „Radiocomunicaţii”

Şi directorul general al ÎS „Radiocomunicaţii” adună anual un venit solid – peste 438.000 de lei.

8). Directorul ÎS CRIS „Registru”

Directorul Întreprinderii de Stat „Registru” este şi el printre demnitarii bănoşi. Venitul anual al acestuia ajunge la 340.000 de lei.

9). Directorul ÎS „Poşta Moldovei”

Pe locul nouă în clasament se plasează Directorul general al ÎS „Poşta Moldovei”, cu un venit anual de peste 295.000 de lei. Director general al instituţiei este Serghei Nastas.

10). Preşedintele Consiliului Concurenţei

Printre demnitarii cu venituri mari se numără şi preşedintele Consiliului Concurenţei, care are anual în jur de 270 mii lei. Funcţia este deţinută de Viorica Cărare.