Ziarul de Gardă a examinat documente din care rezultă că în perioada 2010-2016, au fost semnate circa 286 de contracte de consultanţă sau pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale, aflate în gestiunea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în valoare totală de 6,38 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani, 3,7 miliarde de lei, au venit din Fondul Rutier, iar restul - din surse externe, în special credite de la instituţii financiare internaţionale.

Analiza tuturor contractelor din anii 2010-2016 scoate în evidenţă faptul că cea mai mare parte din cele 6,38 miliarde de lei, aproximativ 740 de milioane, adică 11,5%, au ajuns în conturile Companiei „Lusmecon”, care a absorbit puţin peste jumătate de miliard de lei din Fondul Rutier, mai exact 509 milioane şi alte 230 de milioane de lei din fonduri externe. Firma „Lusmecon” a fost înregistrată în 1993, fiind proprietatea soţilor Anatolie şi Galina Ghilaş.

Astăzi, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate a lui Anatolie Ghilaş, care, din aprilie 2011, este şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, soţia sa gestionează, direct, 75,87% din acţiunile „Lusmecon”.  Fiul lui Anatolie Ghilaş, Alexandru, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, este administratorul firmei, iar preşedintă a Consiliului de Administraţie este Galina Ghilaş, soţia şefului de la Cadastru.

Membră a Consiliului este şi Olesea Ghilaş, soţia lui Alexandru, respectiv, nora lui Anatolie şi a Galinei Ghilaş. Anatolie Ghilaş este membru al Partidului Democrat, fost deputat pe listele formaţiunii în 2009-2011. Acesta este şi naşul din prima căsătorie a fostului premier, Vladimir Filat, soţia sa, Galina, fiind sora Sandei Diviricean, fostă Filat. Anatolie Ghilaş, conform informaţiilor de pe site-ul PD, este membru al Consiliului Politic Naţional al formaţiunii conduse de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ghilaş deţine o avere impresionantă, fiind proprietarul mai multor case şi a trei automobile.

La rândul său, Olesea Ghilaş, nora şefului de la Cadastru, este în relaţii apropiate cu Natalia Botnari, soţia lui Vasile Botnari, şeful de la Moldovagaz, fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în 2013-2015, ani în care „Lusmecon” a obţinut, întâmplător sau nu, contracte de câteva sute de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor. Cele două apar în mai multe fotografii comune, de la diverse evenimente, fiind însoţite aproape tot timpul de Angela Iurcu, soţia lui Vitalie Iurcu, fost şef la Moldtelecom, actualul viceministru al Economiei. Familia Ghilaş a evitat să discute cu ZdG.

Anatolie Ghilaş nu a răspuns la apeluri, iar din anticamera firmei „Lusmecon” jurnaliştilor li s-a spus că Alexandru Ghilaş îi va telefona, lucru care nu s-a întâmplat. De fapt, aproape toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni. Vedeţi lista completă în emisiunea Patrula de la Jurnal TV, duminică la ora 19.