Deutsche Welle a discutat cu eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, despre premisele acestei decizii şi de ce oficialii europeni ezită să dea banii promişi Republicii Moldova, dar şi ce ar trebui să facă guvernarea de la Chişinău.

DW: De ce Uniunea Europeană a luat o asemenea decizie şi care au fost motivele amânării acestui suport financiar?

Siegfried Mureşan: Noi dorim să acordăm cetăţenilor Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de Euro în plus la cele 746 de milioane pe care deja le-am alocat pentru perioada 2014-2020. Pentru a putea aloca aceşti bani, înainte de plata fiecărei tranşe, trebuie îndeplinite o serie de condiţionalităţi, care solicită progrese clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi combaterea spălării banilor. Doar în aceste condiţii se va putea vira fiecare tranşă. În plus, Parlamentul European a monitorizat cu mare îngrijorare dezbaterea din R. Moldova, privind modificarea legislaţiei electorale. Spun aceasta deoarece pentru acordarea celor 100 de mln, pe lângă acele condiţii menţionate, avem şi nişte precondiţii esenţiale legate de standardele democratice din R. Moldova. Şi aici vreau să fiu foarte clar, dacă aceste standarde nu sunt îndeplinite, atunci Uniunea Europeană nu are voie să acorde nici măcar un singur cent Chişinăului.

Şi acum, observăm dezbaterea legată de modificarea sistemului electoral, iar în acest context am decis să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia, care este autoritate supremă în materie de legislaţie electorală în Europa. Vrem să vedem ce o să spună acest aviz şi să vedem, mai ales, reacţia autorităţilor din R. Moldova la acest aviz. Adică, aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să respecte şi să implementeze tot ceea ce spune acel aviz. Numai astfel standardele democratice nu vor fi în pericol şi atunci vom putea decide, împreună cu Consiliul UE, să dăm undă verde acestor bani şi, evident, că după fiecare tranşă, care va veni în următorii ani, vor trebui îndeplinite condiţionalităţile concrete. Dacă avizul Comisiei de la Veneţia nu este implementat de la A la Z de către autorităţi şi se operează schimbări ale legislaţiei electorale într-o manieră în care Comisia consideră că e afectată democraţia, atunci categoric majoritatea colegilor din Parlamentul UE nu vor putea să voteze în favoarea acestui ajutor.

Eu sper că vom putea acorda aceste 100 de mln şi îmi doresc ca aceşti bani să ajungă cât mai repede la cetăţeni, exact pentru scopul pentru care a fost definit acest ajutor. Tocmai de aceea e nevoie de acele reforme în justiţie, pentru a ne asigura că banii ajung la oameni.

DW: Guvernarea de la Chişinău a declarat că europarlamentarii au fost induşi în eroare de reprezentanţii unor partide extra-parlamentare din R. Moldova, iar aceasta ar fi cauza acestei decizii. Este adevărat sau UE are alte mijloace de monitorizare a acţiunilor întreprinse de clasa politică moldovenească?

S.M.: În momentul de faţă vreau să spun foarte clar că R. Moldova se află sub o monitorizare extrem de atentă la nivel european. Pe de o parte, fiindcă ţara are un preşedinte declarat pro-rus şi, pe de altă parte, noi avem semnat, parafat, ratificat, un Acord de Asociere între UE şi R. Moldova. Acesta din urmă este cel mai complex mijloc pe care îl avem şi cele mai complexe relaţii pe care UE îl poate avea cu un stat din afara uniunii. În plus, acest Acord de Asociere a fost ratificat în Parlamentul European, iar colegii mei şi-au dat votul pentru aceasta şi de aceea ei sunt foarte interesaţi de parcursul european al ţării. De asemenea, noi acordăm bani pentru Chişinău, de vreme ce bugetul nostru european este destul de limitat, şi ne interesează să rezulte cât mai multe lucruri bune pentru cetăţeni de pe urma banilor cheltuiţi.

Deci, de aceea, repet, R. Moldova este sub o monitorizare extrem de precisă, atât a Parlamentului European, cât şi a Comisiei Europene, cu atât mai mult cu cât alesul Preşedinte încearcă să pună sub semnul întrebării acest Acord de Asociere. Dar nu vrem să facem această monitorizare din punct de vedere politic, cum mă întrebaţi, ci vrem ca aceasta să fie una obiectivă, bazată pe fapte. De aceea, am şi spus că în materie de legislaţie electorală aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia, care este un organ apolitic, format din experţi, iar după aceea vom acţiona. Nu dorim politizarea acestui dosar, ci dorim să luăm decizii clare, transparente, în baza expertizei acestor experţi.

DW: Ar putea, în rezultatul acestei decizii, să sufere relaţiile dintre UE şi R. Moldova, iar actuala guvernare să rămână cu o imagine negativă?

S.M.: Noi dorim să ajutăm cetăţenii R. Moldova şi sperăm ca oamenii politici de la Chişinău să nu fie un obstacol în această cale. În plus, este foarte clar că cetăţenii doresc întărirea luptei anti-corupţie, o justiţie puternică, un stat de drept, doresc să ştie unde a dispărut miliardul şi ce se întâmplă cu spălarea banilor prin R. Moldova. Deci, noi dorim să facem chiar ceea ce vor cetăţenii ţării.

DW: Anterior, preşedintele Igor Dodon declara că îşi doreşte să denunţe Acordul de Asociere şi să apropie Chişinăul mai mult de Rusia. Nu vi se pare că prin această decizie aţi dat apă la moară preşedintelui pro-rus?

S.M.: Noi acordăm 746 de milioane de euro şi mărim această cifră an de an. Cât ajutor acordă anual Federaţia Rusă R. Moldova? Aş dori să discutăm doar pe cifre şi fapte, nu pe declaraţiile populiste ale unui preşedinte pro-rus. Data viitoare când preşedintele pro-rus vă va spune ce bine este cu Federaţia Rusă şi ce rău este cu UE, aştept să îl întrebaţi cât este de mare ajutorul financiar, oferit de Mosvcova în mod gratuit R. Moldova şi atunci să discutăm dacă acesta este mai mare sau mai mic decât asistenţa UE acordată pentru cetăţenii ţării.

DW: Personal credeţi că, peste aproximativ o lună, UE va lua o decizie de acordare a acestor bani?

S.M.: Eu judec în bază de fapte. Mingea este în terenul Guvernului şi totul depinde de acesta. Dacă Guvernul de la Chişinău va continua să ia decizii care reprezintă un risc pentru această finanţare, atunci din păcate finanţarea va rămâne incertă. Noi avem bani ca să îi livrăm cât mai repede la Chişinău, iar pentru aceasta trebuie îndeplinite condiţiile.