Măsurile de austeritate ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, în primii doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistenţă.

Pachetul adoptat de Parlamentul elen cuprinde şi măsuri compensatorii - ajutoare pentru chirii şi medicamente, destinate persoanelor defavorizate.

153 de parlamentari din cele două partide din coaliţia guvernementală, Syriza şi Anel au votat pentru adoptarea măsurilor de austeritate, iar 128 de parlamentari au fost împotrivă.

Aproximativ 12.000 de oameni au protestat în faţa Parlamentului elen împotriva adoptării măsurilor de austeritate.

Adoptarea pachetului de măsuri de austeritate are loc o zi după ce aproximativ 18.000 de persoane au manifestat la Atena şi Salonic, fiind declanşată şi o grevă generală a sindicatelor din sectorul public şi privat.

Adoptarea măsurilor de austeritate o condiţie pentru deblocarea unei tranşe de 7 miliarde de euro din planul de asistenţă în vigoare, în perioada 2015-2018, destinate rambursării unor datorii de patru miliarde de euro către BCE la data de 20 iulie şi de două miliarde unor investitori privaţi.

Grecia a evitat falimentul în ultimii şapte ani, graţie unui plan internaţional de salvare în cuantum de 86 miliarde de euro. În luna iulie, regimul de la Atena trebuie să plătească peste 7 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.