Potrivit datelor prezentate de auditorii de la Curtea de Conturi, la începutul acestui an în registrele plătitorilor de contribuţii la BASS, au mai rămas doar 484.334 de persoane, cu 71.049 mai puţin decât erau la începutul anului precedent.

Auditorii nu au oferit o explicaţie a acestei scăderi abrupte, dar precizează că aceasta a avut loc din contul plătitorilor de contribuţii care nu au obligaţiunea prezentării de declaraţii la BASS. 

Zeci de mii de firme nu achită contribuţii sociale

În acelaşi timp numărul de plătitori care au obligaţiunea prezentării Declaraţiei BASS s-a majorat nesemnificativ în 2016 şi a ajuns la nivelul de 156.246, fiind vorba de agenţii economici şi instituţii.

Creşterea numărului celor ce au obligaţia de a prezenta declaraţii este o tendinţă pozitivă, dar din raport rezultă că din aceştia doar 55% prezintă aceste documente, în timp ce aproape 47.000, adică aproximativ o treime nu au prezentat declaraţiile deja de trei ani. şi respectiv nu achită contribuţii.

Potrivit auditorilor aceste evoluţii au un impact negativ asupra veniturilor BASS. Totodată ei au constatat că autorităţile implicate nu asigură evidenţa completă a plătitorilor la nivel naţional.

"Datele sistemului informaţional aferente numărului de plătitori înregistraţi şi statutelor acestora nu corespund celor prezentate de CNAS pentru 24 de raioane (58,5%), ceea ce nu oferă o bază exactă pentru evaluarea veniturilor. În plus excluderea din evidenţă a unor plătitori la BASS şi a obligaţiunilor acestora s-a efectuat, în unele cazuri, fără temei sau fără indicarea, ori cu indicarea eronată în sistemul informaţional a datelor reale, ceea ce a determinat raportarea neveridică a indicatorilor", susţine echipa de audit.

Potrivit Curţii, măsurile de disciplinare a plătitorilor care nu s-au înregistrat la BASS au fost insuficiente, astfel încât 24 de subdiviziuni teritoriale ale CNAS nici  nu au constatat contravenţii pentru asemenea neconformităţi.

Datorii de peste un miliard

Auditorii au constatat că pentru anul 2016 valoarea restanţelor la bugetul asigurărilor sociale constituie 358,8 milioane de lei.

În consecinţă la începutul acestui an valoarea datoriilor la BASS a ajuns la 1,19 miliarde de lei, cele mai mari fiind în muncipiul Chişinău: circa 162 milioane de lei reveneau sectorului Râşcani, 110 milioane - sectorului Botanica şi circa 105 milioane - sectorului Buiucani.

Taraclia, raiul datornicilor

Pe raioane "lider" incontestabil este Taraclia, plătitorii de acolo având o restanţă de circa 48 de milioane lei, dublu faţă de Soroca sau Făleşti, de patru ori mai mare decât la Criuleni şi Ştefan Vodă, şi de opt ori mai mult comparativ cu Ocniţa.

Totodată Curtea de Conturi menţionează că Taraclia, care este unul dintre cele mai mici raioane din Moldova, este lider în sens negativ şi la alt capitol: 86% din datoria atestată este luată la evidenţa specială.

Datele prezentate de auditori mai relevă că din cei peste 34.000 de restanţieri la bugetul asigurărilor sociale, unul are o datorie mai mare de 40 milioane lei, doi între 10 şi 40 de milioane lei, iar 35 între un milion şi 10 milioane lei.