Acesta a adresat un demers preşedintelui Igor Dodon în care dezvăluie că în spatele delapidărilor şi jafului au stat oamenii din anturajul omului de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Pentru prima oară spălătoria rusească şi suma de 30 de miliarde a fost deconspirată de avocatul Andrei Năstase în 2013. Peste un an, în 2014, Năstase a publicat şi un memoriu adresat instituţiilor internaţionale în care cere investigarea atacurilor raider şi a spălării miliardelor de dolari prin Republica Moldova.

Avocatul a precizat că sistemul judecătoresc a fost implicat în spălătorie şi a cerut sancţionarea judecătorilor, dar şi a şefilor instituţiilor complicitare.

Potrivit datelor obţinute de la exponenţi ai serviciilor abilitate ale statului, inclusiv specializate cu combaterea acestor crime, aceste ordonanţe judecătoreşti, ilegale şi false, cumulează peste 30 de miliarde de dolari SUA şi poartă pe ele numele mai multor judecători, inclusiv judecătorii raider ce au devalizat şi condamnat la comandă sau au admis cererile lui Plahotniuc de apărare a onoarei şi demnităţii, după ce a fost demascat de victime, inclusiv pe baza deciziilor Curţilor de Justiţie de la Londra şi Edinburgh, ca beneficiar al atacurilor raider”, se arată în memoriul public.

Andrei Năstase a mai menţionat atunci că atacurile raider au cuprins 80% din sectorul bancar şi de asigurări al Moldovei, iar spălările de bani din Rusia, sesizate de instituţiile americane şi europene încă din 2009, au ajuns la zeci de miliarde de dolari, ambele tehnologii criminale folosesc acelaşi grup de judecători corupţi, sunt săvârşite prin aceleaşi metode şi tertipuri şi au aceiaşi beneficiari”.

În memoriul public şi Andrei Năstase a specificat că dezmăţul îi are drept beneficiari finali pe Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon”.