În baza informaţiilor prezentate de comisiile speciale din cadrul Direcţiilor Raionale Agricultură şi Alimentaţie (DRAA) din 29 raioane), s-a constat faptul că, în sectorul vitivinicol, gradul de afectare a culturilor este de 43%, iar din cauza variaţiilor meteorologice nefavorabile, cel mai mult a fost afectată viţa-de-vie tânără care nu a rezistat cantităţii prea mari de zăpadă, scrie mold-street.com

34.500 de hectare afectate

Potrivit MAIA, cele mai afectate raioane sunt Teleneşti, Ialoveni, Călăraşi, Căuşeni, Ungheni, Taraclia, iar cele mai mari suprafeţe afectate sunt din Călăraşi, Ialoveni, Basarabeasca, Taraclia şi Cahul.

"În urma analizei informaţiilor prezentate de directiile raionale referitoare la starea plantaţiilor şi a exploatatiilor agricole după calamităţile naturale din 20-21 aprilie 2017, se constată că a fost afectată o suprafaţă de 34.500 de hectare ocupate cu culturi agricole, cu un grad de afectare ce variaza de la 5 la 100%", se arată într-o notă a MAIA::

Culturi legumicole - 122,4 hectare
Culturi de câmp – 19.400 hectare
Culturi multianuale, inclusive viţa-de-vie-  14.900 hectare
Altele, total, inclusiv:
Sere – 28.326 metri pătraţi
Pepeniere - 15.69 hectare
Depozite cerealiere -105.00 metri pătraţi.

De ce nu poate fi estimat prejudiciul

Însă, dupa ieşirile în câmp a Grupurilor de lucru, formate din viceminiştrii agriculturii, specialiştii ministerului, ai instituţiilor ştiintifico-practice şi ai Universităţii Agrare de Stat din Moldova, pentru verificarea aleatorie a celor mai afectate gospodarii, s-a constatat că, situaţia în majoritatea cazurilor, este una bună şi total diferită de cea prezentată din teritoriu.

Viceministrul agriculturii, Iurie Uşurelu, a declarat într-o conferinţă de presă că din această cauză nu poate fi prezentată suma reală a prejudiciului cauzat de zăpadă şi îngheţuri.

"Astfel, suprafeţele de semănături (în special – floarea-soarelui şi porumbul), care se presupunea că sunt afectate în proporţie de 100%, în momentul inspectării de către Grupurile de lucru, semănăturile se aflau într-o stare bună, iar gradul de afectare putea fi stabilit de maxim 5-10%. Cazuri asemănatoare au fost înregistrate şi în plantaţiile pomicole de diferite specii. Ulterior, Ministerul Agriculturii va organiza inspecţii suplimentare la culturile afectate, pentru a stabili gradul real de afectare a exploataţiilor agricole", au susţinut responsabilii de la MAIA.

Lecţii de învăţat pentru ţărani

"Aceste intemperii ar trebui să fie pentru agricultori nişte lecţii de învăţat. Vorba e că o parte dintre ei nu a respectat termenul de însămânţare a terenurilor, căutând să inducă în eroare natura. În mare parte, ceea ce a fost declarat ca afectat de îngheţuri se află în locuri nepotrivite, unde nu este permis plantarea, dar, ei (agricultorii n.r.) zic "uite, aici este pământul meu, aici vreau să plantez şi nu mă interesează!". Şi atunci întrebarea este de ce întinzi mâna în buzunarul statului, când ţi-ai asumat un risc?", a precizat viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu.

Ministerul urmează să efectueze mai multe controale în teritoriu, iar peste o lună şi jumătate, pagubele vor fi evaluate definitiv şi agricultorii vor beneficia de compensaţiile respective.