Astfel, potrivit lui Platon, în decembrie 2011, un grup de investitori, interesele cărora erau reprezentate în Moldova de el, a procurat de la Vlad Plahotniuc un pachet de circa 38,2% din acţiunile Victoriabank, în jur de 28% din acţiunile BEM, circa 50,2% din acţiunile Asito, 85% din acţiunile Victoria Asigurări, precum şi compania Alfa Inginering, care controlează Hotelul „Naţional”, în valoare totală de 80 de milioane de dolari SUA.

Majoritatea acţiunilor au ajuns pe mâna lui Plahotniuc ca urmare a unor atacuri comise asupra lui Victor şi Viorel Ţopa în 2011, iar la momentul tranzacţiei actualul lider PD a asigurat investitorii că a încheiat un acord de împăcare cu cei doi Ţopa, prezentând şi unele dovezi în acest sens, iar o parte din banii rezultaţi din tranzacţie îi va achita acestora, scrie Independent.

„Pentru această tranzacţie, investitorii au luat credite de la Victoriabank. Creditele puteau fi luate doar pe companii moldoveneşti. Iar în condiţiile în care investitorii nu aveau companii moldoveneşti, Plahotniuc le-a oferit propriile companii. Cauţiunea însă investitorii au achitat-o din banii lor şi a partenerilor lor. În decembrie 2011 Victoriabank oferă în 6 zile credite pentru partu companii în valoare de 40 de milioane de dolari, care într-o singură zi au fost scoase peste hotare, iar de acolo s-au întors din nou la Victoriabank pe un cont de garanţie, deschis pentru tranzacţii atunci când părţile nu au încredere unul în altul”, scrie Veaceslav Platon într-o scrisoare dată publicităţii prin intermediul reţelelor de socializare şi a unui blog deschis din numele acestuia.

schema 1

Potrivit lui, acordul în cauză a fost semnat de către unul dintre investitori, iar din partea lui Vlad Plahotniuc de către Andrian Candu. „După acumularea în contul de garanţie a 75 de milioane de dolari (5 milioane au fost achitate în calitate de avans) şi înregistrarea acţiunilor şi companiilor de pe Plahotniuc pe numele investitorilor, 75 milioane de dolari au fost transferaţi de la Victoriabank pe contul companiei OTIV Prime, unde Plahotniuc este fondator cu 100%. Despre ce spune asta? (1.) Că beneficiarul final al creditelor Victoriabank este Plahoniuc, întrucât el a primit banii. (2.) Plahotniuc a fost organizatorul sustragerii acţiunilor Ţopilor şi vânzării ulterioare a acestora. (3.) El conduce acţiunile procuraturii cu scopul de a ascunde urmele acestor crime”, mai scrie Platon în scrisoarea sa.

Omul de afaceri, aflat în detenţie, mai spune că acesta este doar „începutul unui mari istorii” care va fi publicată în funcţie de mişcarea procesului în instanţă. Iar dacă ancheta va fi interesată de aceste documente, atunci dovezile vor fi prezentate societăţii pentru a se convinge „cine este cine în această ţară”.

1

2